Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK4x04 Crossroads (Keresztutak)

Írta:
Katharyn Powers 

Rendezte:
Peter DeLuise


Epizódtartalom

A Csillagkapu váratlanul aktiválódott a bázison. Az érkező Bra'tac mester azonosítóját használta, de a kámzsás alak, aki átlépett a kapun, még csak nem is hasonlított a jóhumorú Jaffa fegyvermesterre. A csuklya alól egy gyönyörű nő arca tűnt fel. Jack O'Neill persze nem állta meg, hogy el ne süsse sziporkázó szellemességei egyikét...

Jack: Bra'tac! Te... csináltál valamit a hajaddal!
Hammond (az irányítóteremből): Azonosítsa magát!
Shan'auc: Shan'auc vagyok a Vörös Dombokról. Bra'tac mester kinyitotta nekem a Chaapa-ait de nem tudott csatlakozni hozzám.
Jack: Miért?
Shan'auc: A Chulakon nagy a nyugtalanság. Nagy veszélyt vállalt azzal, hogy ideküldött. (Teal'c belép a terembe) Teal'c!
Teal'c (meglepetten): Shan'auc!
Jack: A barátod?
Teal'c: Valóban az.

Teal'c szívélyesen üdvözölte az érkezőt. Mint kiderült, gyermekkori jó barátok, sőt, talán egy kicsit több is volt közöttük egy szimpla barátságnál.
Shan'auc különös kéréssel fordult az emberekhez...

(Az eligazító teremben a CSK-1 tagjai, Janet, Hammond és Shan'auc ülnek az asztal körül.)

Shan'auc: Megtaláltam a módját, hogy felvegyem a kapcsolatot a szimbiontámmal.
Jack (Teal'c felé): Ez lehetséges?
Teal'c: Nem.
Shan'auc: Ez az, amire tanítottak minket, Teal'c. A Goa'uld nem akarja, hogy a Jaffák befolyásolják a lárvákat.
Daniel: Logikusnak tűnik.
Teal'c: Hogyan lehet kommunikálni a lárvával?
Shan'auc: A Kelno'reem legmélyebb stádiumában.
Sam: Úgy tudjuk, hogy a lárva teljesen el van választva a Jaffától. Akkor hogyan lehetséges a kommunikáció?
Janet: Orvosi értelemben, a szimbionta egy belső szervként működik. Hormonokat és elektromos impulzusokat cserélnek, de csak tudat alatti szinten.
Hammond: Így működik az immunrendszerük.
Shan'auc: Évekbe tellett, hogy ezt az igen kezdetleges kommunikációt tudatossá fejlesszem.
Daniel: Oh. OK, feltételezve, hogy maga... Hmm. Miket mondott?
Shan'auc: Meggyőztem arról, hogy a Goa'uld gonosz. És arról, hogy saját hatalomvágya nem a helyes út. Hajlandó csatlakozni a Tok'rához, és felfedni előttük a Goa'uld titkait.
A Jaffa azt kérte, hogy vigyék el őt és benne élő, immár teljesen kifejlett Goa'uldot a Tok'ra rejtekhelyére.

Az idő is szorította őket, mivel a kifejlett Goa'uldnak napokon belül el kellett volna hagynia a gazdatestet, és a késlekedés mindkettőjük életét veszélyeztette. A Tok'ra érdeklődéssel fogadta az ajánlatot, hiszen már több mint 2000 éve elszakadtak a Goa'uldtól, és emiatt "genetikai emlékezetük" már különbözött egymástól. Az ajánlat révén azonban számos hasznos információ birtokába juthattak volna.

Eközben a Shan'auc miatt aggódó Teal'c maga is kapcsolatot keresett saját szimbiontájával. Kísérletét siker koronázta, és a testében növekvő lárva egy képet közvetített az elméjébe. Teal'c apjának haláláról...

A Tok'rának az utolsó pillanatban sikerült egy önkéntes gazdatestet találnia, egy Hebron nevű férfi személyében. A CSK-1 és Shan'auc haladéktalanul a Vorash nevű bolygóra indult, a Tok'ra búvóhelyére.
A Goa'uld az utolsó pillanatban elhagyta a Jaffa testét és elfoglalta az új gazdatestet. Shan'auc egy újszülött Prim'tát kapott a Tok'rától, akik ezzel megmentették az életét. A Hebron testét elfoglaló Goa'uld neve: Tanith.

Úgy tűnt, hogy a Tanith állja a szavát, azonban csak a Tok'rával volt hajlandó tárgyalni, CSK-1-gyel nem. Az osztag elhagyta a Vorasht, de Shan'auc még túl gyenge volt ahhoz, hogy velük tartson.

A lábadozó Shan'auc felkereste Tanithot. A nő gyengéd érzelmeket táplált a testében kifejlődött Goa'uld iránt, szinte a "gyermekének" tekintette. Beszélgetésük során azonban a történet váratlan fordulatot vett...

(Tanith éppen egy tükörben nézegeti új testét, amikor Shan'auc megérkezik.)

Shan'auc: Megzavartalak?
Tanith (torz hangon): Későre jár. Pihenned kellene.
Shan'auc: Nem várhattam. Beszélnem kell veled.
Tanith: Igen... Beszélnünk kell... a pimaszságodról. - (Odalép Shan'auchoz.)
Shan'auc (zavartan): Nem értelek.
Tanith: Hogy merészelte egy papnő megérintheti jövendőbeli istenének agyát!
Shan'auc: De te megveted a Goa'uldot!
Tanith: Én vagyok a Goa'uld!
Shan'auc: De hát én megmutattam neked...

(Tanith megragadja Shan'aucot, a szájára tapasztja a kezét, szeme gonoszul felvillan.)

Tanith: Megmutattad, hogyan pusztíthatom el a Tok'rát! És íme, az érte járó fizetség...

A bázisra visszatérve, Teal'c bejelentette, hogy elhagyja az CSKP-t, és visszatér a Chulakra, hogy együtt legyen Shan'auckal és együtt folytassák tovább, amit a nő elkezdett.
Ekkor váratlanul egy Tok'ra küldöttség érkezett, akik Shan'auc holttestét hozták magukkal. A nőt a szobája előtt találták meg, és azt mondták, hogy halála oka az volt, hogy a fiatal, fejletlen lárva nem tudta meggyógyítani a nő testét. Teal'c magán kívül volt a fájdalomtól. Teal'c ismét kapcsolatot keresett a szimbiontával. A kép, amit a Prim'ta közvetített, megint ugyanaz volt, amikor Kronosz kegyetlen módon végzett Teal'c apjával: összezúzta a testében élő lárvát, akinek vére összekeveredve a Jaffa vérével, lassú, fájdalmas halált eredményezett. Teal'c rádöbbent, hogy a Goa'uld becsapta Shan'aucot, és ugyanúgy ölte meg, mint Kronosz az apját. Ezek után visszament a Vorashra, hogy bosszút álljon, azaz, végezzen Tanithtal. Jack O'Neill természetesen elkísérte.

(A Tok'ra tanácstermében Anise és két másik Tok'ra fogadja Teal'cet és O'Neill ezredest.)

Anise: Tanith még semmi értékeset nem mondott. Visszatérésed korai.
O'Neill: Emberek...vehetnének már egy pár ajtót, nem gondolják?
Anise: Nincsenek egymás előtt titkaink.
O'Neill: Na ebben nem vagyok olyan biztos.
Teal'c: A Goa'uld, melyet Shan'auc hordott, valójában nem akart a Tok'ra tagja lenni. Azt hiszem, a Goa'uld kémet akart telepíteni közétek.
Anise: Milyen bizonyítékaid vannak erre?
Teal'c: Shan'auc meggyilkolása! Amikor a rendszerúr, Kronosz meggyilkolta apámat, összezúzta a lárvát és annak vére keveredett apáméval. Igen lassú, és fájdalmas halál.
Anise: Honnan tudod ezt?
Teal'c: Én is kommunikáltam a szimbiontámmal. Ő ezt a képet osztotta meg velem.
Anise: Miért?
Teal'c: Hogy megmutassa, a Goa'uld felsőbbrendűségét és gyűlöletét. Valamint Goa'uld vért találtunk Shan'auc vérében, és kezén. Ez megerősíti a látomásomat!
Anise: Tehát azért jöttél, hogy bosszút állj.
Teal'c: Pontosan!
Anise: Sajnálom, de nem engedhetjük.

(Farkasszemet néznek. Teal'c nagyon dühös. Hirtelen, a legközelebbi Tok'ra felé ugrik, félrelöki, és Tanith szállása felé iramodik. /Érdekeség, hogy ez a "Tok'ra" nem más, mint a rendező, Peter DeLuise./ )

Anise: Állítsátok meg!

(Végül vagy öt Tok'ra őr maga alá gyűri Teal'cet a folyosón. O'Neill lövésre kész pisztollyal érkezik. Letérdel Teal'c mellé.)

O'Neill: Teal'c! El tudjuk távolítani a Goa'uldot a gazdatestből.
Anise: Nem. Sokkal értékesebb, ha így marad.
O'Neill: Maguk tudták!
Freya (torz hangon): Legalábbis sejtettük. De csak a gyilkosság után lettünk bizonyosak... Teal'c, igazán reméltük, hogy Shan'auc sikerrel jár. De ha engedjük, hogy Tanith azt higgye: félrevezetett minket, fel tudjuk használni a Goa'uld ellen.
Teal'c: Dezinformáció.
Freya: Pontosan. Ha csak azt hallja és látja, amit mi akarunk, a Goa'uld soha nem fog tudni semmit rólunk. Ezt az előnyt hónapokig ki tudjuk használni. És amikor Tanithnak már nem vesszük többé hasznát... kiszedjük belőle a Goa'uld titkokat... más módon.
O'Neill: És mi lesz a gazdatesttel?
Anise: Tudta, milyen veszélyt vállal. Amikor megtudtunk mindent, amit akarunk, eltávolítjuk a Goa'uldot. Értsék meg. Élet-halál harcot folytatunk a puszta létünkért. Nem válogathatunk az eszközökben. (Int a Tok'ra őröknek, akik még mindig fogják Teal'cet.) Eresszék el!

Az utolsó jelenet Tanith szobájában játszódott...

Tanith: Helló, Teal'c. Legalább olyan mély lehet fájdalmad, Shan'auc halála miatt, mint nekem. Szörnyű veszteség ez, mindkettőnknek. Miért látogattál meg?
Teal'c: Hogy megnézzelek, mert így tudom, hogy Shan'auc áldozata nem volt hiábavaló.
Tanith: Ígérem neked, hogy nem. Remélem, egy nap majd találkozunk, Teal'c, és majd együtt emlékezünk rá, aki oly sokat jelentett mindkettőnknek.

Teal'c: Még találkozunk... Ezt megígérem.

***

Személyes megjegyzések: Véleményem szerint a "Crossroads" a negyedik évad egyik legjobb része. Egyrészt a Teal'c és Shan'auc között szövődő románc, másrészt pedig a sorozatban itt debütáló Goa'uld, Tanith (Peter Wingfield) az, ami különlegessé teszi. Az epizód csúcspontja az utolsó kép, amikor a dühét visszafojtó Teal'c így köszön el a szerelmét meggyilkoló Goa'uldtól:

"We will meet again... You have my promise."

És mint tudjuk, Teal'c állja a szavát...

***

Az összefoglaló a Varga Attila által fordított magyar felirat és a http://www.jackfic.com szövegkönyveinek felhasználásával készült. Köszönet Beatbullnak, a segítségért, és a kiegészítő információkért.
Írta: Ida
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK