Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK4x03 Upgrades (Fejlesztések)

Írta:
David Rich 
Robert C. Cooper 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódtartalom

A CSKP-ra egy fenomenális új technológiát hozott egy Tok'ra tudós: egy különleges "karkötő" ami a viselője erejét és sebességét megnöveli. Azonban úgy tűnik, hogy ez a szerkezet az ember minden természetes adottságát megnöveli.

Anise a tudós elmagyarázza Hammond tábornoknak és a CSK-1-nek, hogy ez a legendás technológia az élete felfedezése. Egy kihalt faj, az Atoniek készítette ezeket, akik még a Goa'uld-nál is régebben éltek. Az eddigi kísérletek nem hoztak eredményt, valószínűleg a goa'uld kukac miatt. Ezért jött a Földre, mert szeretné itt ezt a CSK-1-en tesztelni.

A csapattagok kételkednek, de beleegyeznek a próbába. O'Neill ezredes pár óra elteltével jelentős erőmegnövekedést tapasztalt. Teal'c-et kiütötte egy baráti bokszmeccsen, és Daniel egyik könyvét másodpercek alatt elolvasta.

Felbuzdulva az eredménytől, Anise bevonta a tesztbe Cartert és Jacksont. Órákig semmi eredmény nem volt de aztán előjöttek a változások. Carter nagyon jól dolgozik a sötétben is, egy ezeroldalas féregjáratokról szóló könyvet két óra alatt megírt. És Daniel pár másodperc alatt elolvasott egy hosszabb könyvet, beleértve Anise jegyzeteit az Atoniekekről.

A csapat fáradhatatlan, és ez a túlzott terhelés rettenetesen megnövelte az étvágyukat. O'Neill felvetett egy ötletet a tábornoknak: használjuk fel ezeket az új képességeket a Goa'uldok ellen. Hammond tábornok ezt elutasítja, mivel a csapat nincs megfelelő kontroll alatt. Valóban, a karkötőknek van valamilyen narkotikus hatása a viselőjére. Az életük is veszélyben van. Valamiféle vírust adott a szerkezet nekik, ami hat rájuk.

Frasierre hallgat a tábornok, és megparancsolja a tesztek azonnali felfüggesztését ameddig nincs elég információ a működéséről. O'Neill-ék vonakodnak, de mikor le akarják venni a karkötőt az meg se moccan. A kísérletek folytatódnak akár akarják, akár nem.

Ellenszegülve a parancsnak O'Neill, Jackson és Carter egy helyi vendéglőbe mennek vacsorázni, és ott verekedésbe keverednek. A bázison nem tudják, mit tegyenek velük: a szervezetük nem bírja ezt a terhelést és az életük továbbra is veszélyben van.

Eközben Anise jelenti az eseményeket a Tok'ra-nak, és új utasításokat kap. Megtudták, hogy Apophis egy új, erős csatahajót épít. Az eddigi szabotázsok kudarcba fulladtak, de a Tok'ra azt javasolja, hogy az Atoniekek technológiájával vegye fel a küzdelmet a CSK-1.

Hammond ezt elutasítja, de O'Neillék készülnek a küldetésre. A parancs ellenére átveszik az irányítást az indítócsarnoknál és átmennek a kapun. Gyorsan elintézték a Jaffa csapatot a kapunál, majd behatoltak az épülő hajóba.

Daniel felfedez két nagy méretű naquaada rudat a hajón, amire az egész goa'uld technika épül. Elindult megszerezni, míg Carter és O'Neill élesítik a C4-et a hűtőrendszerben. A hihetetlen gyorsaságukkal képesek keresztül menni a folyosókon lévő pajzsokon.

Kifelé Daniel összerogyik. Meg se bír moccanni és a karkötője is leesett. A Földön Frasier és Anise felfedezik, hogy az emberi szervezet antitesteket hoz létre a karkötő vírusa ellen, ami egy idő után elveszti funkcióját és leesik (ez megmagyarázza a rejtélyes kihalásukat az Atonieknek).

Teal'c-et átküldik a kapun, hogy találja meg a CSK-1-et: a hajón megmenti őket a kígyógárdistáktól. Elindul Daniellel a kapu felé, de közben Carter fennakadt egy védőpajzson. Képességei megszűntek, a kezén lévő szerkezet sem működik már. O'Neill ereje is elment, de ő a pajzs másik végén ragadt.

Teal'c bent marad a hajóban, várja O'Neillt és Cartert. A robbanás után a pajzsok azonnal kikapcsolódtak és így sikerült kijutniuk a felrobbanó hajóból. Átérve a csillagkapun Hammond tábornokba "ütköztek". Elnézést kértek a parancsmegtagadás miatt, de Hammond leszögezi, hogy ezt a viselkedés az idegen szerkezet okozta. Anise is bocsánatot kér a kellemetlenségekért, és köszönetet mond az ellenséges hajó megsemmisítéséért.

Írta: Vas István
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK