Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK4x01 Small Victories (Kis győzelmek)

Írta:
Robert C. Cooper 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódismertető

A Csendes-óceánba zuhant Asgard űrhajó egyetlen túlélője bejutott az orosz Blackbird tengeralattjáróra. Egy Replikátor - mechanikus bogár, ami az Asgard galaxist veszélyezteti - feljutott a fedélzetre és megölte a teljes legénységet.

Közben a CSKP-on a mérnökök a második csillagkapu és annak íriszén dolgoznak. A parancsnokság eredeti kapuja az asgardi hajón maradt - mert a CSK-1 azon menekült el a Replikátorok elől ("Nemesis") - ami valószínűleg megsemmisült.

O'Neill, Carter és Teal'c végül visszajutott a kapun, aminek a beüzemelésével még nem voltak készen a technikusok. A lezuhanó hajóról a P4X-234-re menekültek és ott próbálták (sokáig sikertelenül) tárcsázni a Földet. Thor is megmenekült: az Asgard megtalálta és hazavitte őt. A csapat a megérdemelt pihenését tölti a küldetése után.

Carter két megtalált replikátor darabot tanulmányozott, ez alatt O'Neill elindult a betervezett pecázásra. De kikapcsolódásuk hamar véget ért: Davis őrnagy megérkezett a CSKP-ra és elmondta, hogy mi történt az orosz tengeralattjáróval. A tengeralattjárót egy amerikai kikötőbe vontatták, de a kormány döntése a karanténról sokakban kérdéseket tett fel.

O'Neill, Teal'c és két másik katona behatolt a hajóba, hogy felmérjék a veszélyt. Jackson, Davis őrnagy és Siler őrmester a csapattagok sisakjára erősített kamerákon figyelik az eseményeket egy távoli helyről.

Carternek közben saját küldetése van. Thor eljött a kapun át a CSKP-ra és segítséget kért, amire ő vállalkozott.

Thor bolygóját három replikátorokkal teli Asgard űrhajó fenyegeti. Thorék rájöttek, hogy az ő technológiájuk nem képes hatásosan megfékezni ezeket a "bogarakat". De ezzel szemben az embereknek van valamijük, ami megállítja a replikátorokat: lőfegyverek.

Carter Thorral az Asgard bolygóra ment, hogy segítsen az ő "kevésbé kifinomult" gondolkodásával a helyzeten. Közben más Asgard hajók a másik három elé mentek megakadályozni a veszélyt, de megsemmisültek. Az egyetlen megmaradt védelem az O'Neill nevű csatahajó (Jack O'Neill - ről nevezték el) amit direkt a replikátorok ellen építettek. Carter szerint jobban meg kellene ismerni a replikátorok szerkezetét és működésüket.

Közben a hajón az egyik katona (Teal'c társa) meghalt. A csapat a különböző színű bogarakból arra következtet, hogy a hajó fémjét használják önmaguk sokszorosításához. Emellett van egy "anyabogár" a fedélzeten. A becsapódás túlélője - ami asgardi fémből van - magához építette ezt a sokszorosító eszközt. Ez a királynő, ami az új replikátorokat állítja elő.

Carter egy ötlettel áll elő: az O'Neill hajót küldjék a hiperűrbe. A bogarak ezt követik, mert ez az eddigi legfejlettebb Asgard találmány. Hiperűrugráskor a replikátorok nem tudják a pajzsot bekapcsolni, így amikor az O'Neill felrobban (az önmegsemmisítés miatt) a többi hajó is vele együtt elpusztul.

Thor elutasítja ezt az ötletet, mert túl nagy a kockázat: az O'Neill az Asgard legfejlettebb fegyvere az invázió megállítására. De Carter meggyőzi őt; az Asgard eddig semmivel sem tudott ütőképesen fellépni a bogarak ellen. Thor elindítatja a csatahajót: a replikátorok követik a hiperűrbe és ott felrobbantak az önmegsemmisítés miatt.

Közben a Földön O'Neill és Teal'c megsemmisítette a királynőt, de ezután bent ragadtak a tengeralattjáróban. Minden kijáratnál hemzsegtek a replikátorok. Szembenézve az elkerülhetetlen halállal, O'Neill megparancsolja, hogy robbantsák fel a hajót. Davis utasítást ad a közelben lévő amerikai tengeralattjárónak: lőjék ki a replikátorokkal teli tengeralattjárót.

A sisakkamerákon keresztül Jackson látta, hogy a detonáció előtti másodpercben Jackék eltűntek: Thor és Carter épp időben visszaért és sikeresen megmentette őket a haláltól. Mindkét félnél sikerült megsemmisíteni a támadó replikátorokat. De ezek csak kis győzelmek: a replikátorok elleni harc Thor egész galaxisára kiterjedt. De most már remény is van ellenük.

Írta: Vas István
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK