Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK3x11 Past And Present (Múlt és jelen)

Írta:
Tor Alexander Valenza 

Rendezte:
William Gereghty


Epizódismertető

A CSK-1 egy raktárba érkezik. A tárcsázót letakarva találják, úgy tűnik, a kaput nem használják a helyiek. Vki jön, gyorsan elbújnak. Egy fiatal férfi (Orner) és az ő lakótársa (?), egy nő az, azon vitáznak, hogy van-e vki itt, a raktárban. Persze hogy van! S már bújik elő a CSK-1. A rövid bemutatkozás után kiderül, a helyiek (a vyusiak) amnéziában szenvednek, méghozzá az egész bolygó lakossága. Egy reggel felkeltek és nem emlékeztek rá, kik is ők valójában. Ezt az eseményt úgy hívják, Vorlix, kb. egy éve történt és odavágta az egész gazdaságot, még most is nagy nehézségekkel küzdenek.. A másik furcsaság, hogy eltűntek az öregek, egyedül a képekből tudják, hogy valaha léteztek, gyerekekről viszont még képek sincsenek, mintha nem is léteztek volna.
Orner elvezeti a jövevényeket az egészségügyi központba, ahol Ke’ra átveszi az idegenvezetést. Örömmel hallja, hogy a CSk-1 tagjai szívesen segítenének nekik, elvezeti őket egy könyvtárba, ahol a Vorlix előtti információkat gyűjtik össze. Daniel beássa magát ide, a többiek haza üzennek Fraiser dokiért.
A könyvtárban egy idős kutató feljegyzései alapján Ke’ra elmondja, hogy a Vorlix előtt jött egy utazó a kapun keresztül. Egy idős nő volt, és értett a gyógyításhoz. A Vorlix után egyedül egy öreg férfi és nő holttestét találták meg, a kutató leírása alapján Ke’ra szerint a nő lehetett a titokzatos utazó. Mellesleg ezt a nőt Lineának hívják (lásd: 2x03 Prisoners / Világok gyilkosa c. epizód). Így már világos, hogy valószínűleg ő okozta a bajt, még egy ok, hogy segítsenek a vyusiakon. Emellett Daniel a kutatómunka során felfigyel egy dargol nevű rovarirtó szerre, ez olyan volt itt egykor, mint nálunk a DDT.
Dr. Fraiser többet tudna mondani, ha néhány önkéntes átjönne a Parancsnokságra alaposabb vizsgálatra. Ke’ra, Orner és lakótársnője jelentkeznek az útra.
A bázison Daniel megmutatja a szállásokat. Ke’ra nem fogja vissza magát, kikezd dr. Jacksonnal. A Vyuson nem nagyon mernek az emberek egymással közelebbi kapcsolatot kialakítani, hisz maguk sem tudják ki kinek lehetett egykor a párja, de Daniel nem vyusi, így Ke’ra számára szabad préda. Persze a kis archeológus finoman elutasítja a nő ajánlatát. De egy csók azért elcsattan.
Sam még a könyvtárban megtalálta Linea naplóját. Kis tanulmányozás után felvilágosítja O’Neillt: Linea felfedezte, hogy a betiltott dargol az örök élet forrása lehet, ugyanis ha megállítani nem is tudja, de jelentősen lassítja az öregedési folyamatot. A szert azért nem használják, mert kihatott a termékenységre, ezért sehol egy gyerek. Linea egy idős férfit és egy nőt kért fel az első kísérletéhez, és ennyi… Tehát a két megtalált holttest valszeg a 2 kísérleti alany, és az a nő nem Linea. Sam szerint vmi hiba csúszhatott a kísérletbe, és a vegyi anyag elszabadult. Valszeg ez okozta a Vorlixot, ami nem csak feledékenységgel jár, de megfiatalította a lakosságot is. Így végül is a kísérlet sikeres volt, igaz némi mellékhatással. Jack már fogja a fejét, nem tetszik neki, hogy Linea még életben lehet, sőt az még inkább nem, hogy ő lehet Ke’ra, hisz van orvosi gyakorlata és jól ismeri a kémiát.
Az eligazítóban Fraiser doki a DNS vizsgálat eredményét közli: Linea = Ke’ra. Daniel nem akarja elhinni, de ettől még nem változik a helyzet. Ezentúl viszont Ke’rát rövid pórázra fogják és állandóan katonák kísérik és maga Teal’c is, persze a csajnak nem árulják el, hogy miért.
Janet és Sam az ellenszer kidolgozásával nem sokat halad, kénytelenek bevonni Ke’rát is a munkába. A segítségével hamarosan kipróbálhatják Orneren az első ellenszérumot, a hatás azonnali és majdnem halálos, és még nem is működik. Mindegy, holnap is van nap.
Daniel meglátogatja Ke’rát, aki már rájött, hogy ő Linea. Az állandó kíséret és a vele szembeni tartózkodó viselkedés erre engedte következtetni. Daniel megnyugtatja őt, hisz már nem olyan mint régen, ő már nem a világok gyilkosa, a Vorlix miatt új ember lett.
A kísérleteket tovább folytatják. A kezdeti teszt sikeres, jöhet Orner kipróbálni. Ke’ra még várna ezzel, de nem már nem nagyon akarnak vele dolgozni. Ke’ra kénytelen beletörődni, de azt senki nem veszi észre, hogy közben egy ampullát is elcsen.
Orner megint erős fájdalmakat él át, de most már emlékszik. Az igazi neve Nodaal és van egy felesége, Layale, aki nem más mint a lakótársa.
Mikor Ke’ra visszamegy a szállására, Daniel a nyomában van és elcsípi pár szóra. Búcsúzás után azonban visszarohan a lány szobájába. A szavaiból észrevette, hogy Ke’ra beadta magának az ellenszert és már emlékszik. Hiába minden a régi gonosz énje előbb-utóbb eluralkodna rajta, így jobb ha most végez magával, s már emel is egy méreggel teli üvegcsét. Dani fiú beveti zseniális meggyőzőerejét és sikert arat.
Ke’ra felébred, nem emlékszik semmire. Szóval beadták neki a dargolt, jobb is így. A csaj úgy hiszi, ismerte Danielt, de az kénytelen őt kiábrándítani. Bemutatják neki 2 honfitársát, akikkel most szépen visszatér a Vyusra.

Írta: P$YCHO
 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK