Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK3x04 Legacy (Hagyaték)

Írta:
Tor Alexander Valenza 

Rendezte:
Peter DeLuise


Írta: Tor Alexander Valenza
Rendezte: Peter Deluise

Mellékszereplők
Kevin McNulty (Dr. Warner)
Eric Schneider (Dr. MacKenzie)
Michael Shanks (Ma'chello)

Kapcsolodó szereplők: Machello - Dr. MacKenzie

Kapcsolodó fajok: Goa'uld

Felirat letöltés: magyar angol

Kapcsolodó cikkek
Kapcsolodó cikk 1
Kapcsolodó cikk 2

Epizódismertető

Az SG-1 óvatosan elindult felfedezni a P3C-599 jelzésű bolygón lévő elhagyatott Goa'uld termeket. Beléptek egy poros szobába, amiben 9 régóta halott testet találtak. A testek a Linverseké, akik egy rivális kisebb Goa'uld szövetség tagjai voltak, akiket legyőztek a Rendszerurak. Többé már nem jelentettek így fenyegetést. A haláluk oka ismeretlen volt. A csapat talált egy Goa'uld táblát, mint amilyet Argosban is találtak (ld. 1.09 Brief candle / Úgy rohan az idő). Egy működőképes fordító berendezést is leltek. Daniel nem úgy tűnt, mint aki képes beüzemelni ott helyben, ezért magával vitte vissza a Földre.

Visszatérve az SGCben Daniel elkezdett látomásokat tapasztalni. A Linvers egyikét látta maga körül sétálni, mint az SG-7 tagját az indítócsarnokban. Aztán pedig a csillagkapu eseményhorizontját látta a szekrényében. Dr. Fraiser nem talált orvosi magyarázatot a hallucinációkra. Csak arra tud gondolni, hogy Daniel skizofrén lett, aminek a valószínű oka a kapun keresztüli utazgatás.

Daniel feladatköré korlátozták, ezért be akarta bizonyítani, hogy nem őrült meg. Jack továbbra is a csapat tagjának tartotta, de másodjára Daniel egy Goa'uld parazitát látott az ezredes karján siklani és befúrni magát a nyakánál. Dr. Jackson nem tudta tűrtőztetni magát és odaugrott Jackhez, hogy megpróbálja a Goa'uldot kiszedni. Ez az utolsó kitörés meggyőzte Dr. Fraisert és Dr. MacKenziet, az SGC elmeorvosát, hogy egyre jobban az őrület felé tart. A következő napokat a tudós egy gumiszobába zárva töltötte.

A csapattagok látogatóba jöttek hozzá és nehéz volt a barátjukat ás kollegájukat a mentális betegségével küzdve látni. Daniel továbbra is paranoid volt, mivel egy Linvers testét látta a barátja mellett állni. Odaugrott hozzá és kergetni kezdte, de Teal'c megállította. A zavart Daniel lenézett és így látta, hogy valami kicsúszott a bőre alól és belemászik Teal'c karjába. Egy őrült nézésével próbálta figyelmeztetni őket, de a barátai nem hittek neki. Lerogyott a padlóra és egy ismerős hangot hallott: "Elvittél egy hitvány Goa'uldhoz, akit így hatalmamban áll megsemmisíteni." Daniel Ma'chello nevét suttogta, ahogyan eszméletlen lett. Danielt vízióját igazolta, hogy Teal'c váratlanul beteg lett kevesebb, mint egy óra alatt. Dr. Fraiser megtett mindent, de a feladat meghaladta a képességét. Teal'c Goa'uld lárvája haldoklott.

Dr. MacKenzie belépett Daniel cellájába, hogy beszéljen vele. Jackson megpróbálta meggyőzni arról, hogy meggyógyult. Daniel mostmár emlékezett a Goa'uld táblán lévő feliratra: "Beszivárogva hatolnak be". Úgy hitte, hogy a Linvereknek Ma'chello hagyta ott. A tudóssal, aki Goa'uld ellenes fegyvereket fejlesztett. Vele hat hónappal ezelőtt találkoztak (ld. 2.17 Holiday / Szabadnap). Dr. Jackson magyarázata meggyőzte a doktornőt, aki felhívta O'Neillt. Jack Teal'c betegágya mellől odament és neki is előadta a teóriáját, majd visszamentek az SGCbe.

Ma'chello halála után a találmányait összegyűjtötték és az Area-51-ben tárolták. Megtalálták a táblát és a fordító berendezést és elvitték a laborba. O'Neill felügyelete mellett Dr. Fraiser és Carter felfedezte, hogy mindegyik ilyen lapozó szerkentyű tíz Goa'uld ölő organizmust tartalmazott, amik képesek voltak embereket megfertőzni. A Goa'uldokat megöli, de a Goa'uldot nem hordozókat megőrjíti. Az eddigi tartályuk nem volt képes visszatartani ezeket az élőlényeke, akik megszöktek és belefúrták magukat Sambe, Janetbe és Jackbe. Samben négy darab, míg Jackékben három-három darab mászott bele és így a pszichés tünetek hamar kialakultak.

Ahogyan Fraiser és O'Neill kezdett lassan megőrülni, Carter őrnagy ászrevette, hogy ő neki nincsenek tünetei. Pár perccel később a négy kukac kikúszott a füléből és elpusztult a padlón, utána pedig Ma'chello hangját hallotta. Sam rájött, hogy a teremtmények felfedezték benne azt a protein markert, amit Jolinar hagyott benne az egyesülés után (ld. 2.02 In the line of duty / Vadászat) és mivel a Goa'uld meghalt benne, ezért feltételezhették, hogy már ő végig ment sikeresen ezen. A fehérjéjét beadta Jacknek és Janetnek, ami meggyőzte a Goa'uld-ölő lényeket, hogy meghalt bennük a Goa'uld és ezért kimásztak a testükből. Ugyanez a kezelés Teal'cnak is használt és Junior magához tért. A Jaffa kinyitotta a szemét, de csak egy szót tudott mondani: "Ma'chello".

Elemzés

1. Az epizódból kiderült, hogy nem csak a Tok'Rák voltak az egyedüli Goa'uldok, akik ellenezték a Rendszerurak uralmát. A Linversek egy kilenc tagból álló kisebb Goa'uld szövetség tagjai voltak, akik küzdöttek ellenük. Ironikus, hogy Ma'chello Goa'uld ellenes technológiája pont őket írtotta ki, hiszen ezzel az igazi ellenség csak még erősebb lett. Úgy tűnik Ma'chello nem tett különbséget a Rendszerurak, Linverek és a Tok'Ra között. Bizonytalan, hogy vajon Ma'chello szándékosan támadta meg a Linvereket a találmányával. Úgy tűnik igen, mert a táblát és az oldal fordító készüléket a Linverek titkos találkozó termében találták.

2. Az SG-1 megjegyezte, hogy a Linversek kamrájában lelt Goa'uld tábla hasonló az Argoszon találthoz. A tábla egy adattár, amihez egy kiegészítő kézi egység kell, hogy lapozni lehessen benne.

3. Ma'chello Goa'uld írtója nem öli meg a gazdatesteket, csak a parazitát. Daniel, Jack és Janet meggyógyult az őrületből, ami a Goa'uld nélküli testekben alakult ki. Teal'c élete viszont veszélyben forgott, mert a Jaffák immunrendszerét a Goa'uld lárva biztosítja és anélkül hamarosan meghalt volna (ld. 1.12 Bloodlines / Apáról fiúra).

4. A Linversek gazdatestjei nem csak a megfertőződés miatt haltak meg, hanem mert a kapunyitó mechanizmus megsérült a szobában és a paraziták halála után ők éhenhaltak.

5. Lehet maga Ma'chello írhatta a Linversek által használt táblán lévő szöveget, már ha Daniel teóriája helyes. A figyelmeztetés semiképpen nem tűnik a Linversek harci tervének, de az is elképzelhető, hogy az utolsó tapasztalatukat akarták így megosztani az őket megtalálókkal.

6. Ahogy Daniel rámutatott, valóban nem tartott a két doktornőnek a skizofréniát diagnosztizálni nála, hiszen az SG csapatuk munkájának természetén alapult. Ha figyelembe vesszük az SG-1 múltját, akkor valóban volt pár érdekes esetük különböző földönkívüliekkel. Először is a pestis, mely ősembereket csinált belőlük (ld. 1.05 The broca devide / A sötétség határán). Aztán ott volt Jack gyorsütemű öregedése (ld. 1.09 Brief candle / Úgy rohan az idő). Az SG-1 elvesztette a memóriáját (ld. 1.13 Fire and water / Tűz és víz). Mentális befolyás alatt álltak többször is (ld. 1.14 Hathor / Hathor ; 3.02 Seth). Daniel szarkofágfüggő is volt (ld. 2.05 Need / A szarkofág). Találkoztak egy különleges organizmussal (ld. 2.07 Message int the bottle / Üzenet a palackban). Teal'c átváltozott a rovarcsípés miatt (ld 2.10 Bane / A nyolcadik csapás). O'Neill képes lett mentális betáplálás miatt az Ősök nyelvén beszélni (ld. 2.16 The fifth race / Az ötödik faj). Ma'chello miatt pedig testet is csere-beréltek (ld. 2.17 Holiday / Szabadnap).

7. Ma'chello halála óta durván fél év telt el, de a Linversek még csak egy hónapja halottak. Ezek szerint halála után is nagyon hatékonyan továbbműködött a Goa'uld írtója. Lehet a Linversek nem használták megfelelően az esetleg nekik adott Goa'uld fegyvert?

8. Arról értesülhettünk, hogy a Ma'chello bolygóján hátrahagyott és összegyűjtött találmányokat és feljegyzéseket az Area-51-ben tárolták. Vajon vizsgálta ezt már valaki, hogy a földiek is felhasználhassák?

9. A Goa'uld írtói képesek voltak gond és minden jel nélkül áthaladni üvegen, gumin, izmon és még feltehetőleg számos más anyagon.

10. Jacknek nem volt protein markere, pedig ő is gazdatest volt rövid időre (ld. 3.01 Into the fire). Valószínüleg csak a tökéletes összeolvadás után történik ez meg, de nála a fagyasztás miatt ez nem jött létre. Samben Jolinar halála miatt lett ilyen fehérje jelzés, amit felhasználtak a többiek megmentésére. Viszont ha Jack és Janet protein markerrel rendelkezett, akkor képesek a Goa'uldokat megérezni és Goa'uld tárgyakat használni? Valószínüleg nem, mert a testükből kiürült a Sam vérében felhalmozódott fehérje komponens.

11. Dr. MacKenzie elsőként a 1.13 Fire and water / Tűz és víz című epizódban tűnt szerepelt.

Megválaszolatlan kérdések

1. Hogyan és miért jutatta Ma'chello a Goa'uld írtókat a Linversek kezére, amely megölte őket?

2. Hogy sérült meg az ajtónyitó mechanizmus a Linversek találkozóhelyén?

3. Megvizsgálták már az Area-51-ben Ma'chello találmányait?

4. Megmaradt-e Jackben és Janetben a Samben lévő protein marker?

5. Van-e más találmánya Ma'chellónak?

 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK