Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK3x03 Fair Game (Tiszta játszma)

Írta:
Robert C. Cooper 

Rendezte:
Martin Wood


Írta: Robert C. Cooper
Rendezte: Martin Wood

Mellékszereplők
Michael David Simms (Arthur Simms) Ron Halder (Cronus) Jacqueline Samuda (Nurrti) Vince Crestejo (Yu) T.M. Sandulak (Sergeant Ziplinski) Laara Sadiq (Technician) Kapcsolodó szereplők: Cronoss Nirrti Yu Thor
Kapcsolodó fajok: Goa'uld Asgard
Felirat letöltés: magyar angol

Kapcsolódó cikkek
Asgardok a mitológiában
Goa'uldok a mitológiában

Epizódismertető

Az Egyesült Államok védelmi minisztere az SGCbe érkezett és dícsérő beszédet mondott az SG-1 megmentéséért Hathor börtönéből (ld. 3.01 Into the fire). A ceremónia befejeztével Samantha Cartert legnagyobb meglepetésére előléptették őrnaggyá. O'Neill ezredes elkezdett beszélni a pódiumnál a felsorakozott csapatoknak, de váratlanul elteleportálódott.

Az Asgard Thor tehetett erről, aki a magasan fejlett Asgard faj képviselője. Elmondta, hogy a Goa'uld Rendszerurak felfigyeltek az erősödő Földre. Azt hiszik, hogy Hathor megölésével a Tauri ismét demonstrálta az erejét és hogy valós fenyegetést jelentenek a Goa'uld számára. Az Asgardok azért jöttek, hogy egy egyezményt készítsenek elő az emberek és a Rendszerurak között és hogy a Földet bevegyék az Asgardok és a Goa'uldok közötti Védett Bolygók Egyezményébe.

Thor vállalta, hogy üzen a Goa'uldnak és előre tudatta, hogy kik fognak jönni. Daniel egy rövid ismertető előadást tartott róluk. Az alkudozáshoz a Goa'uldok képviselők nem sokkal később megérkeztek. Az első Cronoss volt, aki ellen Teal'c bosszúra szomjazott apja megöléséért. A második Nirrti, aki kiírtott egy egész bolygót és egy SG csapatot, illete megpróbálta a Tauri csillagkapuját is megsemmisíteni Cassandrán keresztül (ld. 1.15 Singularity / Szingularitás). A harmadik Yu, aki a legendák szerint hajdanán Kína első császára volt. Az előkészületek jegyében minden fegyvert kivittek és stílusos vendégszobákat alakítottak ki. Teal'c nem tetszett, hogy minden Goa'uld fegyvert oda kellett adni. A megérkezéskor a Rendszeruak meg annak nem örültek, hogy videókamerák figyelték őket. Teal'c és Cronoss is vívott egy szócsatát a folyosón, akik még csak akkor tudták meg a Jaffa gyűlöletének okát.

A tárgyaláshoz az Asgardok O'Neillt választották a Föld képviselőjének. Egy kis diplomáciai bonyodalmat okozott véletlenül és így az egyeztetés egy időre szünetelt. Visszaérkezésük után előálltak a követeléseikkel azért, hogy cserébe a Goa'uld Rendszerurak ne intézzenek támadást. A Földnek nem volt engedélyezett új bázis kiépítése, hogy honnan jelentsenek veszélyt a Goa'uldokra és be kellett volna fejezniük a csillagkapun keresztüli terjeszkedést. O'Neill még arra is gondolt, hogy kijátszák a második kapuval őket (ld. 1.18 Solitudes / A jég foglyai), de a Rendszerurak tudtak az antarktisziról.

Sok vita és egy elnöki telefonhívás után egyezséget kötnek egy bizonyos időre. Mielőtt a képviselőket visszahívták volna, Cronosst és Teal'cot misztikus módon megtámadták. Kritikus állapotban a gyengélkedőbe vitték őket. Teal'c végül magához tért, de Cronosst nem tudták volna megmenteni a szarkofág nélkül. Nirrti megkísérelte használni a Goa'uld gyógyító eszközt és azt mondta, hogy nem tud segíteni.

Hammond tábornok azon őrlődött a történtek után, hogy mi a jobb: ha elengedik a Rendszerurakat vagy ha akaratuk ellenére itt tartják őket. A tábornok végül megszakította a tárgyalásokat. A csapat úgy gondolta, hogy valamelyikőjük kísérelt meg merényletet, de be kellett bizonyítaniuk. Bíztak benne, hogy Teal'c nem helyezte előtérbe magánügyeit az egyezmény létrehozásával szemben. Sam felfedezte, hogy Nirrti hazudott, amikor azt mondta, hogy nem tud segíteni, mivel neki sikerült a tárgyat használva megmentenie Cronoss életét.

O'Neill végül blöffölt és bemártotta Nirrtit. Ő és Daniel elmondta Yunak, hogy Nirrti kísérletezett a fázis technikával, hogy legyőzze a Reetoukat (ld. 2.20 Show and tell / Bújócska). Ezzel viszont képes volt láthatatlanná válni. A hazárdírozás bejött és Yu Nirrti ellen fordult, aki pánikba esve kitört. Gépfegyvert szerzett és rálőtt Yura, de Sam végül elfogta a Tok'Ra fegyver segítségével a folyosón.

A segítségért cserébe a Rendszerurak beleegyeztek, hogy a Földet a Védett Bolygók Egyezményébe foglalják és hogy nem fogják a Goa'uldok újra megtámadni a Taurit. Ráadásul nem kell a legfontosabb földi tárgynak, a csillagkapunak a használatát sem felfüggeszteni. Cronoss viszont búcsúzóul figyelmeztette őket, hogy ne merjék keresztezni az útjaikat más bolygókon, mert akkor nincs kegyelem. Yu és Cronoss végül visszahurcolták Nirrtit a csillagkapun át.

Elemzés

1. Thor megállapította, hogy Asgard űrhajókat még sosem vettek észre a Föld légkörében. Ez fajának megint egy érdekes beismerése, hogy többször meglátogatták a Földet (ld. 2.06 Thor's chariot / Thor szekere). Ez is jelzi, hogy a technológiájuk jóval fejlettebb a miénknél.

2. A Goa'uldok legyőzése nem lenne túl nagy feladat az Asgardoknak, de a saját galaxisukban van egy ellenséges idegen faj, ami rosszabb, mint a Goa'uld. A hadseregük nagy részét ez a háború köti le. Így kénytelenek voltak kierőszakolni a békét a Goa'ulddal. Az Asgardok bíztak benne, hogy a Goa'uldok félnek tőlük és leköti őket az egymás közti csatározás. Ennek némileg ellentmond Gairwyn állítása, hogy az Asgardok háborúban állnak a Goa'ulddal (ld. 2.06 Thor's chariot / Thor szekere). Talán ez túlzás volt, mivel az Asgardok a Goa'uldok vetélytársai, de nem állnak háborúban egymással. Vagy pedig az a kis cimmeriani harc már befejeződött, hiszen már közel egy év telt el.

3. A Földet tehát bevették az Asgard-Goa'uld Védett Bolygók Egyezményébe. Viszoint ez nem jelent védelmet azoktól a Goa'uldoktól, akik a Rendszerurak ellen fellázadtak. Ilyen például Sokar, akit Cronoss száműzött. Thor kijelentette, hogy ha egy kitaszított Goa'uld megtámadná a Földet, akkor lehet nem lenne elegendő mozgosítható csapatuk. A kisebb Goa'uldok félnek a Rendszeruraktól, akik lecsapnának rájuk, hogy a törékeny békét az Asgarddal megvédelmezzék. A nem Földön elfogott SGC tagokra sem vonatkozik az egyezmény, amelyről Cronoss beszélt.

3. Egy apró hiba is volt az epizódban. Amikor a Rendszerurak a csillagkapuval tárcsázták a Földet, a hetedik ékjelük a földi kiindulási szimbólum volt. Normál esetben ez csak az SGCből való tárcsázásnál kellene így lennie.

4. Teal'c utolsó szava a folyosón Cronosshoz a "Kelmartokim" volt. Valószínüleg ez a káromkodás körübelül azt jelentette, hogy "a felszarvazott bosszúja". Ez ugyanaz a fogadalom szöveg, amivel Bra'tac figyelmeztette Teal'cot, hogy ne mondja Fro'tac és Drey'auc házassága miatt az egykori barátjának (ld. 2.08 Family / Családi ügy). Gyakorlatilag tehát vérbosszú hirdetését jelenti a szólás.

5. Egy kicsit irónikus volt, hogy Sam gyógyította meg Cronosst a hajdanán benne lévő Jolinar tudása miatt (ld. 2.02 Int the line of duty / Vadászat). Carter úgy gondolta, hogy Jolinar Cronoss elől menekült és ő volt az, aki Ashrakot küldte ellenük.

6. A Nirrti által használt fegyver azonnal láthatatlanná vált, amint felvette. A titkos technológiája olyan jól fejlett, hogy élettelen kézben tartott tárgyakra is működött. A Nirrti által használt szerkezet valószínüleg egy kis mezőt képzett a teste körül, amely visszaveri a fénysugarakat (ld. 2.20 Show and tell / Bújócska).

Megválaszolatlan kérdések

1. Kik az Asgardok ellenségei? A mi galaxisunkban is jelen vannak?

2. Hogy választották ki a Föld képviselőjét a tárgyalásokhoz az Asgardok?

3. Milyen más világok szerepelnek a Védett Bolygók Egyezményében? Cimmerai rajta van?

4. Honnan származik Teal'c eredetileg, ha nem Chulakon született?

5. Van-e hozzásférése az Asgard kommunikációs eszközhöz az SGCnek,amit Thor O'Neillnak adott?

6. Mi lesz Nirrti sorsa? Megölik vagy pedig száműzik a Rendszerurak?

 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK