Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK3x02 Seth (Szeth)

Írta:
Jonathan Glassner 

Rendezte:
William Corcoran


Epizódismertető

Jacob Carter, a Föld és a Tok'Ra közötti szövetség összekötője nyugtalanító hírekkel érkezett az SGCbe. Egy hologrammot hozott, amelyen a Goa'uld Rendszerurak voltak láthatóak (ld. Kapcsolodó cikk 2 ). A Tok'Rák úgy gondolták, hogy a gonosz Goa'uld Rendszerúr Seth a Földön tartózkodott, illetve rejtőzködött az egyiptomi lázadás óta, amikor a csillagkaput elásták.

Jacob valójában bizonytalan volt abban, hogy a Földön hol lehetett és hogy 6 milliárd ember között hogyan fogják megtalálni. Daniel és Teal'c biztos volt benne, hogy a Goa'uld Seth a hatalom megszállottjaként társaihoz hasonlóan istenként fogja magát tiszteltetni a megtévesztett híveivel. Daniel kutatásba kezdett és Seth kultuszának továbbélésének különböző formáit találta a történelmi feljegyzésekben.

Egy ATF típusú hálózaton végzett kutatás során sikerült egy vallási vezetőt találni, egy bizonyos Seth Fargoughot. Ő megfigyelés alatt egy közel 50 hívet magába foglaló kultusz írányítója volt Seattletől északra. A riport rámutatott arra, hogy a feltételezések szerint Seth megölte pár követőjét a többiek szeme láttára és hogy képes volt arra, hogy a szeme felizzon az elbeszélések alapján.

Sam megtudta, hogy Selmak, az apjában élő Tok'Ra szimbionta kívánsága volt ennek a megbizatás elfogadása Garshawtól, a Tok'Ra vezetőjétől (ld. 2.11 The Tok'Ra / A Tok'Ra). Jacob és a fia, Mark között kibékéthetetlen ellentét feszült évek óta, amin változtatni kívánt. Annyira elhidegültek egymástól, hogy Mark még az apja halálos ágyához sem ment el.

Jacob és az SG-1 Washingtonba repült, hogy megkíséreljék a beszívárgást az erősen őrzött közösségbe és Seth foglyulejtése után a Goa'uld likvidálják. Találkoztak Jason Levinsonnal, annak a srácnak az apjával, aki már kilenc hónapja Seth híveként a közösségben élt. Összefutottak James Hamnerrel, az illetékes ATF csapat egyik tagjával, akik a titokzatos gyülekezetet figyelték. Hamnor arra utasította az SG-1-t, hogy tűnjenek el, de aztán egy személyes elnöki telefon után O'Neill ezredesnek írányítása alá rendelték alá, aki az akció vezetője lett.

Feltételezték, hogy a Goa'uld Seth biztosan épített magának egy vészkijáratot. A csapat meg is talált egy bejáratot a földalatti csatornákba, amik ebbe a megerősített védelmű házba vezettek. A behatolás előtt azonban fel kellett magukat védelemmel vértezni. Seth ugyanis a hívei fölött abszolút hatalmat nyert a nish'tával, egy jellegzetes Goa'uld gázszerű fegyverrel, amiről Jacob is mesélt. Az organizmus az áldozat elméjét extrém módon befolyásolhatóvá tette, ám elektromos ütés révén viszont az öntudat visszanyerhető. Ráadásul, aki ezt egyszer végigcsinálta, az még újrafertőződés esetén sem lehet mégegyszer ennek a manipulálásnak az áldozata.

Jack, Sam és Daniel felkészült a feladatra és egy kis elektromos készüléket tettek a fülük mögé. A terv szerint Teal'c és Jacob kintről hallgatta volna őket, mivel bennük megérezte volna Seth a Goa'uld jelenlétét, ha túl közel mennek hozzá. Jacob kint egy kapcsolót készített, amivel a csapatot bármikor képes volt kiütni egy kis adag elektromos árammal.

A csapat bejutott az épületbe, de rögtön letartóztatták őket Seth nevében. A követői elé vitték őket és ő valóban az a Goa'uld volt, akit kutattak. Seth persze nem tudta kik ők, ezért díszes egyiptomi trónján egy rejtett gombot megnyomva a kiszívárgó nish'tával megtámadta őket és így az írányítása alá kerültek. Carter ott ült Seth lábainál, aki rögtön megérezte, hogy hajdanán a Tok'Ra Jolinar révén már volt gazdatest (ld. 2.02 In the line of duty / Vadászat ). Sam nem tudott ellenállni neki és elmondta, hogy a Tok'Ra küldte őket felkutatni őt.

Teal'c mindezt hallja a kinti sátorban és aktiválja a készüléket, aminek révén az SG-1 észrevétlenül felszabadult a bódítás alól. Seth tudta, hogy hazudnak és halálra ítélte őket. Az egyik követő elvezette őket, de kitörtek és lelőtték zat fegyverekkel. Az elektromos lövéstől magához tért a nish'ta írányítása alól Tom Levinson, akinek az apjával beszéltek odakint. Tom elvezette őket Seth titkos fegyverraktárához, ahol még több zat fegyvert leltek. A zatokkal észheztérítették Seth követőit, ahogy végigmentek a kétszintes épületen. Carter és Tom megkezdte evakuálni őket a földalatti járaton keresztül, míg Jack és Daniel Sethet hajkurászta.

Megtalálták Sethet, de odébblökte őket a Goa'uld kesztyűfegyverrel. A Goa'uld egy bombát helyezett a földre nem messze tőlük és megpróbált meglógni a híveivel együtt a fehér köpenyt magára húzva. Azt remélte, hogy észrevétlenül kisurranhat.

Eközben Jacob és Teal'c elindult a csatornán keresztül a másik írányból, miközben Hamner és emberei a magukhoz tért hívek kimentésében segédkeztek. Jacob is feltette a kezére a saját készülékét és elkezdte keresni a csuklyás alakok között Sethet. Eközben Jack és Daniel visszanyerték az öntudatukat a csapástól és megmenekültek a robbanástól a függőleges teleportkarikákat használva.

Seth menekülés közben megpróbálta elkerülni őket, de pechjére belebotlott Jacobba, akiben felismerte a Tok'Rát. Sikerült hátrataszítania a kesztyűfegyverével. Sam apja csak megsérült, aki lányának adta oda fegyverét, hogy végezzen vele. Sam tudta ugyan használni a Goa'uld technológiával készült tárgyakat, de tökéletesen uralni őket nem (ld. 2.06 Thor's chariot / Thor szekere). Utolérte Sethet és a kézi eszközt használva meglőtte, majd ellenfele megfordulása után megismételte és gyakorlatilag belepréselte Sethet a kőbe és megölte.

Pár nappal később az epizód záró jelenetében Sam és Jacob San Diegoban egy külvárosi ház bejárati ajtója előtt álltak. Az apa végül némi habozás után bekopogott. A fia válaszolt, de az már bizonytalan mit beszéltek egymással. Jacob átölelte és Samet is behívták.

Elemzés

1. A Tok'Ra és az SG-1 közreműködése révén Seth a harmadik Goa'uld Rendszerúr Apophis és Hathor után, akit sikerült megölniük (ld. 2.18 Serpent's song / Kockázatos játék és 3.01 Into the fire). Úgy tűnik, hogy a Föld szerette volna bebizonyítani, hogy a galaxis meghatározó erői közé tartozik és hogy lojális szövetségese a Tok'ra ellenállási mozgalomnak.

2. A Tok'Rák a Golud Rendszerurakról nyilvántartást vezethetnek, ami magába foglalja, hogy hol uralkodnak, mekkorák a seregeik, kik a szolgáik és így tovább. Seth úgy tűnik egyike volt a lecsúszottaknak. Valószínűleg minden Goa'uld Rendszerúrról feljegyzéseket tartanak a különböző népekbe beépült kémek.

3. A Jacob hologrammján a Rendszeruak családi fája 13 Goa'uldot tartalmazott. A csúcsán Rá volt látható, habár Hathort is hatalma demonstrálásaként Legfelsőbb Rendszerúrnak nevezték (ld. 1.13 Hathor / Hathor). A piramison látható volt: Apophis, Rá ősellensége; Hathor, Rá királynője; Heru-ur, Rá fia. Az összes többi valamilyen rokoni szinten kapcsolódik hozzá. A részleteket ld. Kapcsolodó cikk 2.

4. Több ezer Goa'uld található a galaxisban, de csak pár tucat fejlődött fel. Belőlük lettek a Rendszerurak. A kisebb Goa'uldok pedig a náluk hatalmasabbakat szolgálják. Az SGCnek számos Goa'uldról tudomása sem volt, mivel éppen csak párral futottak összes az SG-csapatok. A Tok'Rának pedig lehet még vannak más Goa'uld családokat ábrázoló hologrammjai.

5. Teal'c említi, hogy régen találkozott Seth egyik Jaffájával. Feltételezhetően egyetlen Jaffa sem szolgálja Sethet a galaxisban, amióta a Földön elrejtőzött évezredek előtt.

6. A Daniel által elmondott történelmi és mitológiai részek igazak, mivel Kr. e. 1000 körül létezett Setesh kultuszának egy formája. Sethet valószínüleg megölték az ókori Egyiptomban és így áttelepülhetett Hellászba, hogy ott egy hasonló isten, Tüphón néven uralkodhasson. A kultusz feltámadt a korai 1700-as években Angliában a Stonehenge mellett. Most pedig Seth kultuszának központja Seattleben volt. Seth úgy élt túl több ezer évet szarkofág nélkül, hogy kb. 400 évente új gazdatestet váltott.

7. A Daniel Jackson által nézett weboldalon Seth 18. századi szektavezető volt, de Dr. Jackson félrebeszélt és azt állította, hogy az 1800-as években élt. A weboldal így folytatta: "A kollektív öngyilkosság a Seth hívek között körübelül 1722-ben Angliában, Wiltshireben történt."

8. Az ATF weboldalán a következő általános adatokat találták Sethről:
Neve: Seth Fargough
Születési éve: 1962
Neme: férfi
Magassága: 190 cm
Családi állapota: Nőtlen
Bűnügyi feljegyzés: Nincs

9. Nish'ta - az a Goa'uld biológiai fegyver, mellyel Seth a hívei elméjét írányította - hasonló ahhoz a feromonokhoz, amit Hathor használt az SGC férfitagjai ellen (ld. 1.14 Hathor / Hathor), de annál sokkal erősebb. Teal'c úgy hitte, hogy ez hasonló ahhoz az anyagoghoz, amivel Apophis a saját fia, Rya'c elméjét befolyásolta (ld. 2.08 Family).

10. Carter megállapította, hogy a Goa'uld Seth képes lett volna megérezni Teal'c vagy Jacob szimbiontáját, ha közelebb mentek volna hozzá, mint 50 láb (kb.: 16 méter). Honnan tudta ilyen pontosan megmondani ilyen közelítéssel? Vagy ez csak egy becslés volt? Gondoltak óvintézkedésre, még se jutott eszükbe, hogy Seth meg fogja érezni Jolinart. Carter képes volt a Tok'Ra halála óta megérezni a Goa'uldokat és fordítva is, mint pl. Apophis is (ld. 2.18 Serpent's song / Kockázatos játék).

11. Az SGC szerzett egy kisebb arzenál Go'uld technológiával készült fegyvereket Seth halálával. A robbanás lehet nem pusztította el az egészet, de legalábbis Jack és Daniel szökésnél használt zatjai biztosan megmaradtak.

12. Az is kérdéses, hogy Seth kb. 50 hívének emlékezete megmaradt-e a nish'ra elme befolyás után. Zatokat, teleportgyűrűket használtak, ráadásul Seth erejét is megtudhatták. Ez még nagy veszélyt jelenthet az SGC számára.

13. A Sethet játszó színész, Robert Duncan ismerős lehet nekünk a 2.04 The Gamekeeper / Emlékek rabjai című részből, ahol Daniel apját játszotta a múzeumban.

Megválaszolatlan kérdések

1. Milyen más kultuszt vezetett még ebben az évezredben Seth mióta a csillagkaput elásták az ősi Egyiptomban? Mit csinált több ezer év alatt?

2. Volt-e szarkofágja Sethnek vagy egyszerűen csak gazdatesteket cserélt?

3. Van-e más társaitól elszakadt Goa'uld még élve a Földön?

4. Kibékült-e Jacob és Mark egymással? Hogy fogják megmagyarázni neki a rák gyógyulását?

5. Milyen belbiztonsági veszélyt jelentenek a korábbi Seth hívek?

 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK