Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK3x01 Into The Fire (Tűzön-vízen át)

Írta:
Brad Wright 

Rendezte:
Martin Wood


Epizódismertető

A 2.22 Out of mind / Ébredések című epizódban Jacket, Samet és Danielt a Goa'uld Királynő Hathor fogságba ejtette a saját bolygóján az emlékei alapján épített futurisztikus SGCben. Megpróbálta szolgái közvetítésével külön-külön meggyőzni őket arról, hogy hibernálva töltöttek több, mint 70 évet. A csapat végül meghiúsította a tervét és majdnem megszökött. Az SG-1 nem tört meg és nem válaszolt Hathor kérdéseire, aki ezután más módszert választott. Kivett az egyik Jaffából egy fiatal, érett Goa'uldot, hogy az SG-1 valamelyik tagját gazdatestté tegye. Így akarta megszerezni az egyesülés után a GDO működési elvét és ezzel az Írisz kinyitását, illetve az Asgard világ kódját. Végül a szarkasztikus O'Neillt választotta, aki hirtelen meg akarta ragadni a parazitát, ám ekkor rálőtt a zattal Hathor szolgája, dr. Raully. Hathor mérges lett, de Jack legalább megmenekült egy időre.

Időközben Makepeace ezredes, az SG-3 vezetője visszaérkezett a Földre és jelentést tett Hammond tábornoknak az SGCben. Elmondta, hogy kapcsolatba léptek a Tok'Raval és rájöttek az SG-1 tartózkodási helyére. Az SG-1 már három hete hiányzott, mivel annyi ideje voltak már Hathor rabjai. Arról is beszámolt, hogy van egy beépített Tok'Ra ügynök is ott, aki ezeknek az információknak az átadásával már így is túl sokat kockáztatott. Egy mentőexpedició létrehozásáról döntöttek, ami az SG-3 tagjaiból és minden más rendelkezésre álló csapatból (SG-5, SG-6, SG-11) szerveződött.

Teal'c Chulakra visszatért, hogy sereget toborozzon a Goa'uld elleni harchoz és hogy megpróbálja megtalálni velük az SG-1-et. Találkozott barátjával és egyben korábbi mentorával, Bra'tac mesterrel, akit majdnem agyonvertek a saját házában. Bra'takot az Apophishoz hű őrök támadták meg az árulásáért, amikor segített elintézni a Földet támadó két Goa'uld hajót ("2.01 The Serpent's Lair / Kígyófészek"). A Jaffa attól tartott, hogy Apophis bukása miatt a fia, Klorel, vissza fog térni a Chulakra, hogy követelje örökségét.

Hathor bolygóján Jacket egy asztalra fektették mozdulatlanná téve. Így már képtelen volt ellenállni annak, hogy a parazita odacsusszanjon a testéhez és behatoljon a nyakánál a testébe. Az SG-1 vezetője tehát Goa'uld gazdatest lett. Hathor kiment a teremből, hiszen tudta, hogy rövid időn belül O'Neill elveszti a harcot a parazitával szemben. Távollétében a Tok'Ra ügynök felfedte magát: ő az a női Goa'uld, aki korábban lelőtte O'Neillt a zattal, hogy megvédje az egyesüléstől. Dr. Raully meg akarta menteni, ezért elmondta, hogy visszarakja Jacket a kriogén hűtőbe, hogy megöljék az élősködőt, mielőtt az végleg elhatalmasodna fölötte, de ehhez neki is is harcolnia kell.

Makepeace csapatai megérkeztek a csillagkapun át Hathor bolygójára és lerohanták őket. Tűzharcba keveredtek a Jaffa őrökkel és kiszabadították Danielt és Samet. Ők mesélték el, hogy mi lett O'Neill sorsa, akire Makepeace, mint katonai áldozatra tekintett. Azt követelte, hogy azonnal vonuljanak vissza. A csapat egyetértett a hazautazással, de odakint heves ellenállásba ütköztek. Hathor emberei földből előbukkanó toronyágyúkkal és áthatolhatatlan energiafallal védték a csillagkaput. Fedezékbe vonulás közben felfedezték a földalatti Tok'Ra járatokat. Carter elindult, hogy megtalálja a pajzsgenerátort valahol a központi épületegyüttesben. A Jaffák hamarosan elözönlötték az alagutakat és mindenkit elfogtak.

Teal'c a Chulakon gyűlésre hívta a harcosokat. Kijelentette, hogy a helyiek túl sokáig éltek hamis istenek zsarnoksága alatt és most már ideje, hogy szembeforduljanak velük. A legtöbben elmentek, mivel Teal'cet árulónak és eretneknek tartották. Csupán pár ember maradt, köztük Hammond tábornok is, aki felfedte magát a csuklyája hátrahúzásával. Megígérte a mentőcsapatnak, hogy küldeni fog utánpótlást, de erre nem kapott meghatalmazást az elnöktől. A tábornoknak szüksége volt Teal'c segítségére, hogy megmentsék a négy SG csapatot.

O'Neillt kivette Dr.Raully a hibernáló szerkezetből, de Hathor felfedezte a Tok'Ra ügynököt és odacsapta a Goa'uld kesztyűfegyverrel a falhoz. A fegyvert utána Carter ellen fordította, ám Jack váratlanul megragadta hátulról és belehajította a fagyasztó folyadékkal teli üregbe. A gyengülő Tok'Ra tanácsát figyelembe véve megtalálták az erőfal generátort a makett csillagkapu mögött. Távirányítású robbanószerkezetet helyeztek rá, majd elindultak az igazi kapuhoz. Ott vették észre, hogy Danieléket elfogták és sorba le vannak térdepeltetve az erőfalon belül. Már csak pár perc volt a Hammond tábornok által beígért erősítés megérkezéséig, ezért Jacknek húznia kellett az időt. Lazán odasétált Trofskyhoz és Jaffa katonáihoz, akik Goa'uldnak hitték. Jack karatyolt valamit Goa'uld nyelven elterelésnek, ami miatt hamar kiesett a szerepéből. Ez azonban bőven elég volt, hogy a többiek felismerjék. Ráadásul Trofskynak elmondta, hogy megölte a szeretett Hathorját, akiből így ex-istennő lett. A csillagkaput ezalatt valaki elkezdte aktiválni egy másik világból. Ekkor Sam megsemmisítette az erőfalat a generátor felrobbantásával. Jack odakiáltott a többieknek, akik lehasaltak és tüzet nyitott. Az aktiválodó féregjáraton Teal'c és Hammond tábornok repült át egy Bra'tactól kölcsönzött régi siklóval, amivel lelőtték a toronyágyúkat. A Goa'uld erőket az SG-csapatok, a hajó után érkező Bra'tac és emberei együttesen legyőzték és mindenki hazatérhetett.

Elemzés

1. Hammond tábornok három új SG csapatról vitatkozott Davis őrnaggyal és így már nem kevesebb, mint 17 SG-csapat alakult. Egy év telt el, mióta az SG-10, az SG-11 és SG-12 létrejött az SGCben, ahogyan ezt a 2.02 In the line of duty / Vadászat című epizódban szerepelt. Az SG-14 pedig a 2.20 Show and tell / Bújócska című részében volt megemlítve.

2. Hathor elkészítette az SGC bázis pontos mását, annak ellenére hogy kevés időt töltött ott, ahogyan ezt az 1.14 Hathor / Hathor című epizódban láthattuk. Fotografikus memóriája lehetett, amit valószínüleg a Goa'uld parazitának köszönhetett.

3. Hathor őrségének összetétele meglehetősen vegyes volt, hiszen láthattunk köztük több Goa'uldtól, mint például Apophistól Kígyógárda és Heru-urtól Sólyomgárda tagot. Nyilvánvalóan az elmúlt másfél évet azzal töltötte, hogy árulókat és ezzel kémeket gyűjtsön más Goa'uldoktól szerte a galaxisban. Valószínüleg ez az oka, hogy a Jaffák nagy része miért hallgatott Bra'tac fegyvert eldobó utasítására, mikor azt se tudták, hogy ő kicsoda.

4. Az sem világos, hogy Trofsky Jaffa vagy Goa'uld volt. Hathor vezetőjeként a Tok'Ra ügynökkel Goa'uld nyelven beszélt és ő írányította a Jaffa csapatokat a csillagkapu megvédésénél. Bizonyíték híjján inkább úgy tűnt, hogy Trofsky nem Goa'uld, hanem Jaffa volt, feltehetően Hathor Első Jaffája.

5. Hathor a Tok'Ra ügynököt Jaffának nevezte, pedig éreznie kellett volna benne is a Goa'uldot. Felmerül a kérdés, hogy vajon tud-e különbséget tenni a Goa'uld a másikban lévő lárva és kifejlett állapotot illetően? Az is lehetséges, hogy a "Jaffa" megszólítás egy általános szinonímája a szolgának.

6. Az egyik lövés a Jaffa őrtoronyból lyukat vágott a földbe és így fedezték fel a Tok'Ra járatokat. Egy kicsit szokatlan volt ez, mert a Tok'Rák az általuk elhagyott világban betemetik az alagútjaikat. Valószínüleg ezeket a magányos Tok'Ra ügynök a saját használatára csinálta, amiket később akart eltűntetni.

7. Davis őrnagy szerepét egy kicsit jobban megismerhettük. Ő biztosítja az állandó összeköttetést az Elnök, a vezérkar és az SGC között.

8. Amikor Hathor visszatért és megtalálta a Tok'Ra ügynököt, nem úgy tűnt, mint aki észrevette, hogy O'Neillt visszarakták a hűtőkamrába.

9. Hathor megszerzett valahogy egy Goa'uld anyahajót, amit rövid időre láthatunk, amikor Sam felrobbantotta a C-4-el a generátort.

10. Hathor képes lett nagy méretű energia akadályfal építeni, amivel az SG-1 korábban még nem találkozott. Hasonlít a kisebb, személyes energia pajzshoz, amit Apophisnál az 1.08 The Nox / A Nox, míg Heru-urnál a 2.06 Thor's chariot / Thor szekere című részben láthattunk.

11. A Bra'tac a hajóját körübelül 100 évvel ezelőtt rejtette el, amikor Apophis Első Jaffája volt. Csak kevés ember képes ezzel a típussal repülni. Mielőtt átrepültek a széles hajóval a csillagkapun, megjegyte, hogy ez olyan "mint befűzni a cérnát". Ehhez a manőverhez tényleg nagy ügyesség kellett.

Megválaszolatlan kérdések

1. Mikor és hogy tudta a Tok'Ra ügynök értesíteni a Tok'Rát az SG-1 fogságba eséséről és helyzetéről?

2. Hogyan tudták a Tok'Rák, hogy hogyan találjanak egy SG csapatot akivel megoszthatják az információikat? Vagy pedig a hírek után direkt összefutottak az SG-3-mal?

3. Kitől szerezte Hathor a hajóját?

4. Tényleg meghalt Hathor?

5. Túlélte-e Hathor támadását a Tok'Ra ügynök?

 Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK