Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK2x06 Thor's Chariot (Thor szekere)

Írta:
Katharyn Powers 

Rendezte:
William Gereghty


Azonosítatlan utazó érkezik, teljes készültséget rendelnek el és hallják, amint valami az írisznek csapódik. A vizsgálat szerves maradványokat nem mutat, de enyhe radioaktív nyomokat ill. iridium részecskéket igen, ami abban a dobozban is volt, amit a Cimmerián hagytak. Jack felveti, hogy nem kellett volna ottaniaknak átadniuk a dobozt Thornak? Teal'c azt mondja Thor valószínűleg Asgard, egy nagyon fejlett faj tagja. Daniel szerint talán így üzentek az Asgardiak és válaszolni kellene nekik, amíg nem késő.

O'Neill: "Mint köztudott büszkén játszom a pozitív hozzáállás szóvivőjét. De elpusztítottuk a Goa'uld csapdájukat. Nem lehet, hogy egy hangyányit megorroltak ránk?"
Daniel: "Teal'cet akartuk megmenteni. Az Asgardiak biztos nem várnak olyan Jaffát, aki nem ellenség. Szerintem megértették."

Hammond tábornok azt mondja, hogy 13 órakor átküldenek egy szondát és ha minden rendben akkor mehetnek. A szonda megérkezik a Cimmeriára, a kép amit visszaküld halottakat mutat a kapu körül, Jaffák és helybeliek egyaránt, Goa'uld fegyverek ütötte sebekkel. Ott látják Gairwynt is, aki a segítségüket kéri.

A Cimmeriaiak ezer éven át biztonságban voltak a Goa'uldoktól, de ők a látogatásukkor védtelenné tették őket. Teal'c szerint a Goa'uldok taktikája az, hogy először felderítőket küldenek és ha azok nem térnek vissza akkor lefújják az inváziót.

Carter: "Sajnos a Goa'uldok már ott vannak és a helyieknek nincs semmi esélyük ellenük."
O'Neill: "Tábornok, nem gondolja hogyha már mi okoztuk ezt a galibát, segítenünk kellene a helyzet megoldásában is?"
Hammond: "Megértem önöket. De hadd játszam el az ördög ügyvédjének szerepét. Az nem a mi világunk. Biztos nekünk kell megmentenünk?"
Teal'c: "Én voltam az, aki miatt a pörölyt el kellett pusztítani. Így hát enyém a felelősség."
O'Neill: "Tábornok, én adtam a parancsot."
Daniel: "Én lőttem szét a gépet."
Carter: "Én pedig ... ott voltam."
O'Neill: "Hogy a kérdésére válaszoljak uram, a mentés igenis a mi dolgunk."

Hammond tábornok ezek után természetesen beleegyezik, hogy odamenjenek csak vigyázzanak magukra.

Megérkezve Cimmeriára ellenséget nem látnak, csak holttestek hevernek a csillagkapu körül. Thor pörölyének csak a romjai maradtak. A völgyben Goa'uld piramisokat látni. Megjelenik Gairwyn és elmondja, hogy egy Goa'uld piramishajó érkezett és a falut ill. a legtöbb tanyát már elpusztították. Kendra mondta, hogy dobják át a dobozt a kapun, de nagy árat fizettek érte. Gairwyn férje és testvérei akkor haltak meg.

Jaffák támadják meg őket. Sam, Daniel és Gairwyn fedezékbe vonul, Jack és Teal'c pedig felveszi a harcot. Két Jaffát egy kézigránáttal ártalmatlanítanak, de újabbak tűnnek fel, így ők is visszavonulnak. A Jaffák követik őket, az erdőben sikerül lelépniük és csatlakoznak a többiekhez. Daniel felveti, hogy Kendra, mint volt gazdatest talán segíthetne. Gairwyn már csak Kendra és családja sírjához tudja elvezetni őket. Kendra csak gyógyításra használta tudását és lám, a népe felét már megölték. Ottani szokás szerint a sír mellé tették a halott kedvenc tárgyait, ezek Kendra esetében Goa'uld eszközök, köztük a ribbon device (amit a kezükre tesznek a Goa'uldok). Sam a kezére próbálja és miközben nézegeti mindenki megdöbbenésére az eszköz aktiválódik.

Gairwyn: "Benned megvan az erő!"
Carter: "Hogyan?"
Daniel: "Hiszen teljesen logikus."
Carter: "Miért?"
Daniel: "Kendra azért tudta használni a Goa'uld eszközöket, mert egykor maga is Goa'uld gazdatest volt. Maga biztos Jolinarnak köszönheti a képességét."
Carter: "Igen, de nem tudok uralkodni rajta."
Gairwyn: "Kendra azt mondta neki is évekbe telt míg megtanulta."

Jack is odamegy, elmondják neki mit fedeztek fel, és ő látni akarja, hogy is megy ez. Sam tesz egy kísérletet, legelőször mintha nem történne semmi, majd egy kis "robbanást" idéz elő a földön. Mindannyian meglepődnek az eszköz erején, Sam csodálkozva néz az eszközre.

O'Neill: "Hé, hé, figyeljen hova céloz vele!"

Sam megpróbál egy másik eszközt is aktiválni, de nem sikerül. Magukkal viszik a tárgyakat is és egy védettebb helyre mennek, oda ahol a helyiek rejtőznek. Gairwyn elvezeti őket egy barlangba, de a helyiek nem nagyon örülnek nekik, mivel ők pusztították el Thor pörölyét és hoztak rájuk minden szenvedést. Gairwyn azt mondja, hogy ők segíthetnek és talán Thor is hallgat a szavukra. Sam elmeséli, hogy ők már harcoltak a Goa'uldokkal és le is győzték őket. Teal'c pedig azt mondja, hogy addig nem nyugszik míg egy Goa'uld tapossa a földüket. Ezzel sikerül meggyőzni a helyieket, de hogy segíteni tudjanak ismerniük kell a helyzetet.

Jack és Teal'c Olaffal elmennek körülnézni. Sam és Daniel a barlangban marad, Gairwyn elmondja, ha Thor magukra hagyta őket, akkor csak bennük reménykedhetnek. Daniel szerint Thor nem haragszik a helyiekre, talán csak messze jár, azért is hagyta itt a pörölyt. Gairwyn elmondja, hogyha bejutnának Thor hatalmának csarnokába az segíthetne, ősi regék szólnak egy csarnokról, ahol Thor elhelyezte minden védelmező hatalmát. Daniel szerint talán valamilyen Asgardi fegyver lehet.

Olaf a piramishajók közelébe vezeti az SG-1 másik két tagját. A Sólyomgárdába tartozó Jaffákat látnak, Teal'c szerint Horust kísérik.

O'Neill: "Ő Rének kicsodája? Nagybátyja, unokaöccse?"
Teal'c: "Közös fia Rének és Hathornak."
O'Neill: "Szép kis családfa."
Teal'c: "Nagyon hatalmas rendszerúr, még a Goa'uldok is rettegik. Hírhedt hódító. Végez azzal aki az útjába áll, legyen Goa'uld ..."

Hirtelen zajt hallanak, Olafot elfogták a Goa'uldok. Maga Horus kérdezi ki Olafot, tudni akarja hol vannak az idegenek akik átjöttek a kapun. Olaf nem hajlandó válaszolni.

Olaf: "Thor arra tanított, hogy ne féljek a haláltól."
Horus: "Na és a fájdalomtól se félsz?"

Következik a ribbon device, de eközben Jack és Teal'c már felkészült a támadásra és tüzet nyitnak a Jaffákra. Horus aktiválja személyi védőpajzsát, a Jaffáknak azonban végük, Olafot pedig elmenekítik. Horus természetesen nincs elragadtatva a fejleményektől és őrséget állíttat a csillagkapuhoz.

Vissztérve a barlangba elmesélik a történteket. A jó hír, hogy elegendő tűzerővel elintézhetik a piramisokat, a rossz hír, hogy most már őrzik a csillagkaput. Nem vihetik magukkal a helyieket. Az új piramisok a völgyben Goa'uld anyahajók leszállóhelyei, ha azok megérkeznek akkor már halálsiklókkal is számolniuk kell. C4-et használhatnának ugyan, de nincs belőle elég. Daniel elmondja, hogy talán van másik lehetőség is: Thor hatalmának csarnoka, ahol valami idegen fegyver lehet. Keressék meg őket, addig megpróbálják feltartóztatni az ellenséget.

Gairwyn egy az erdőben álló oszlophoz vezeti Samet és Danielt.
Daniel: "Ez Thor hatalmának csarnoka?"
Gairwyn: "Talán másra számítottál?"
Daniel: "Hát ... mondjuk egy csarnokra."

Nem látni semmi fegyverszerűt, de talán ez is átküldi őket egy másik helyre, amint az Thor pörölye tette Jackkel és Teal'ckel. Daniel megérinti a követ, az izzani kezd és valóban áttranszportálja őket egy igazi csarnokba. De ott sem látni se feliratokat, se szerkezeteket, se kivezető utat, csak egy újabb oszlopot. Megjelenik Thor hologramja: Miért merészkedtek a színe elé, csodáit csak az arra érdemesek láthatják.

A kulcs minden valószínűség szerint a kő lehet, mert semmi más nincs a teremben. De amikor elindulnak az oszlop felé, mintha földrengés rázná meg a helyet. A helyiség padlója eltűnik a mélyben és csak egyetlen keskeny átjáró vezet most már a kőhöz, azon kell átjutniuk. Elsőként Sam megy át pallón. Másodiknak Gairwyn próbálkozik, de menet közben újra megremeg a terem és ő majdnem lezuhan, nem mer továbbmenni. Daniel a tériszonya ellenére megpróbál segíteni neki. Amikor Gairwyn fel akar állni, egy kődarab leszakad és olyan mintha mindketten lezuhannának. Azonban a következő pillanatban újra ép a terem padlója, ismét megjelenik Thor hologramja.

Thor: "Látom önzetlenek és bátrak vagytok. Az életveszélyt is vállaló segítségnyújtás dicséretes erény, de nem elég. A bátorság mellé bölcsesség is kell. Fejtsétek meg a rúnák (rovásírás) titkát és megmutatom a hatalmam."

Megint egy újabb teremben találják magukat, aminek a falát jelek borítják.

Gairwyn: "Thor próbára tesz minket?"
Daniel: "Ez amolyan biztosíték lehet, hogy a fegyver ahhoz kerüljön aki megérti és bölcsen használja fel, mondjuk úgy, tudni akarka, hogy a gyermekei eléggé felnőttek-e, mielőtt átadja nekik a fegyvertár kulcsát. A módszert otthon is bevezethetnénk."

A falon ideogrammák vannak. Az első jel Thor védelmező hatalmát jelenti, az utolsó jelentése kocsi vagyis egy űrhajó lehet. A középső kettő kockavetést ill. sorsot és mozgást jelent. A másik falon geometriai formák vannak: egyenlőoldalú háromszög ill. ötszög, egy kör és egy négyzet. Egy harmadik falon Gairwyn piktogramokat talál. De nem tudják mi a teendő. Újra megjelenik Thor hologramja, ne szégyenkezzenek, ha nem tudják megoldani, talán idővel megértik majd.

Daniel kér még egy percet, eszébe jutott valami. Az első falon lévő jelek fogalmakat jelöltek, de később betűk majd számok lettek belőlük. 3-14-15-9 De ez így nem jelent semmit. Samnek eszébe jut, ha 3,14-nek olvassák akkor az nem más mint a pí (a görög betűk nem jönnek be :). Ezt akarta hallani Thor? Ez így földi fogalom, le kell írni geometriai formában, így hát Daniel odamegy a másik falhoz és berajzolja a kör sugarát. A kör mögül előtűnik egy gomb, miután megérintik a hologram helyén megjelenik az igazi Thor.

Thor: Az Asgardi csillagflotta főparancsnoka vagyok. Mióta benépesítettem ezt a világot elsőként ti jutottatok el a kapcsolatnak erre a szintjére. Végre elég bölcsek vagytok, hogy valódi formámban láthassatok."

Gairwyn válaszol Thornak, de Sam azt mondja, hogy úgysem hallja mert csak hologram. De mint kiderül nem így van, a kép egyenes adásként jut el hozzájuk. Daniel elmondja, hogy segítség kell, mert ott vannak a Goa'uldok. Thor persze még úgy hiszi, hogy Cimmeria biztonságos. De sajnos már nem, elmesélik neki mi történt egy évvel korábban - vagyis el kellett pusztítaniuk a pörölyt ahhoz, hogy Teal'cet kiszabadítsák. Így ha lenne valami fegyver, amit felhasználhatnának a Goa'uldok ellen az nagyon jól jönne. De nincs, a próbák célja csak az volt, hogy megtudja elég fejlettek-e a Cimmeriaiak ahhoz, hogy befogadják Thorról a valóságot. Nem számoltak külső beavatkozással. Ezzel a hologram eltűnik, Daniel és Sam pedig ismét az erdőben találják magukat, de Gairwyn nincs velük.

Visszamennek a barlangba. Míg ők Thorral voltak elfoglalva a többiek a Goa'uldokkal harcoltak.

O'Neill: "Az időzítés jó, kezdődik a buli."
Carter: "Már közel járnak. Hányan vannak?"
Teal'c: "Mindegyikünkre vagy 20 ellenség jut."
O'Neill: "Daniel, gyanúsan üres kézzel jött."
Daniel: "Igen."
O'Neill: "Mi az, hogy igen!"
Daniel: "Nincs semmi, Jack."
O'Neill: "Semmi."
Carter: "De találkoztunk Thorral."
O'Neill: "Igazán? Rendes fickó?"

Robbanás rázza meg a barlangot, ott vannak a Goa'uldok. Ha az SG-1 megadja magát, akkor a helyiek életben maradnak, hogy szolgálhassák Horust. Viszont ha harcolnak mindenki meghal.

Megadják magukat. A piramisok felé kísérik őket erős őrizettel, amikor zajt hallatszik az ég felől. Egy idő után a felhőkből előtűnik egy hatalmas űrhajó.
Daniel: "Hölgyeim és uraim, azt hiszem ez Thor szekere."
Teal'c: "Egy Asgardi űrhajó."

Az űrhajóból fénynyalábok nyúlnak ki, és sorban az összes Goa'uld és Jaffa eltűnik, sőt még a piramishajók is. Horusnak sikerül elmenekülnie a csillagkapun keresztül. Az utolsó sugár odatranszportálja hozzájuk Gairwynt, aki elmondja, hogy a Goa'uldok végleg eltűntek és Thor köszönetét küldi.

Gairwyn: "Thor üzent még valamit, hogy kielégítse a kiváncsiságotokat. Az ő faja sokszor meglátogatta a ti világotokat. Ők barátai, védelmezői mindennek kivéve a Goa'uldot, velük hadban állnak."
O'Neill: "Hát ez kedves tőlük. De nem beszélhetnénk az öregfiúval?"
Gairwyn: "Azt mondta úgy mint mi, ti is fiatalok vagytok."

Erre mindenki szélesen mosolyog (visszaemlékeznek, hogy a Noxok is ezt mondták nekik :).

Gairwyn még elmondja, hogy sok mindent kell újjáépíteni és Thor megígérte, hogy hátrahagy Asgardi segítséget. Újra megépítik Thor pörölyét is, így a bolygó ismét biztonságos lesz, de a pöröly Teal'ckel kivételt fog tenni, így bármikor szívesen látják.

Az epizódok leírásait Kati készítette. Kapcsolódó fórumtéma
 Fórum: Epizódok - 1. évad
 Fórum: Epizódok - 2. évad
 Fórum: Epizódok - 3. évad
 Fórum: Epizódok - 4. évad
 Fórum: Epizódok - 5. évad
 Fórum: Epizódok - 6. évad
 Fórum: Epizódok - 7. évad
 Fórum: Epizódok - 8. évad


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK