Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Telchak



 Szimbióta neve:

Tel'chak

 Faj:

Goa'uld

 Epizódok, melyekben szerepelt:

7x11 Evolution I. (Evolúció I.) (Első felbukkanás)

 Sorozatbeli szerepe:

7x11 Evolution I. (Evolúció I.) és 7x12 Evolution II. (Evolúció II.) című részekben csak megemlítették a nevét. Több ezer évvel ezelőtt ő készítette az Ősök egyik szerkezete alapján az első Goa'uld szarkofágot, ami a fajának a felemelkedésében is fontos szerepet játszott. Anúbisz még aszcendálódása előtt ősrégen végzett vele, de az eszközt nem találta meg. A fiatalság forrásának legendája is ezen alapult, mert a tárgy állítólag csak távolról fejtett ki gyógyító hatást. Nick jegyzeteinek segítségével Telchak földi templomában nem messze egy vízeséstől Danieléknek sikerült az eredeti tárgyat megtalálni, amit azonban egy halálos csapda védett.


 Mitológiai szerep:

A Csakok az eső és a villámlás istenei a maja mitológiában. Eredetileg feltehetően a favágás, az égetéses erdőirtás istene volt, amiből a neve jelentése (balta) is ered. Később azonban az eső, a szántóföldek és a növekvő kukorica istene lett. Számos attribútuma a balta és az égő fáklya, ami a kidöntött fák meggyújtásának jelképe.
A maja felfogás szerint létezik, mint egy isten és létezik többes számban is. A négy Csak a négy égtájjal és a színszimbolikával van kapcsolatban (kelet – vörös, észak – fehér, nyugat – fekete, dél – sárga). A néphit a nagyszámú Csakról tud, ezek megfelelnek a tlalokoknak. Az esőt Csak tökkobakban tartja vagy a háza négy szögletében álló négy edényben. A Csakok viszont az erdőkben. Barlangokban, természetes kutakban (cenotékban) tanyáznak. Kultuszuk máig fennmaradt a yucatáni maják körében.


 Találtál egy hibát? Itt jelentheted!


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK