Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Apófisz
(Peter Williams)




 Képek

Galéria: Stargate SG-1 - 1. évad
Galéria: Stargate SG-1 - 2. évad
Galéria: Stargate SG-1 - 3. évad
Galéria: Stargate SG-1 - 4. évad
Galéria: Stargate SG-1 - 5. évad
Galéria: Stargate SG-1 - 6. évad

 Szimbióta neve:

Apófisz

 Faj:

Goa'uld

 Bolygó:

Chulak

 Kapcsolódó jármű:

Apófisz alkeshe
Apófisz csatahajója
Apófisz épülő csatahajója
Apófisz hajója
Apófisz teltacja

 Epizódok, melyekben szerepelt:

1x01 Children Of The Gods (Istenek gyermekei) (Első felbukkanás)
1x07 The Nox (A Nox)
1x15 Cor-Ai (Cor-Ai)
1x21 Within The Serpent's Grasp (A kígyó szorításában)
2x01 The Serpent's Lair (Kígyófészek)
2x08 Family (Családi ügy)
2x09 Secrets (Szigorúan titkos)
2x17 Serpent's Song (Kockázatos játékok)
3x09 Rules Of Engagement (A hadviselés szabályai)
3x12 Jolinar's Memories (Jolinar emlékei)
3x13 The Devil You Know (Az elkárhozott ördög)
4x12 Tangent (Röppálya)
4x14 The Serpent's Venom (A kígyó mérge)
4x17 Absolute Power (Teljhatalom)
4x22 Exodus (Exodus)
5x01 Enemies (Ellenségek)
5x02 Threshold (Végső határ)
6x19 The Changeling (Az átváltozás)

 Sorozatbeli szerepe:

1x01 Children Of The Gods (Istenek gyermekei) című epizód az ő érkezésével kezdődött, ahol Teal’c és többi Jaffája segítségével elrabolt egy katonanőt gazdatestnek. A tűzharcban négy másik katona életét vesztette. A Csillagkapu Parancsnokság felkereste a történtek után Daniel Jacksont az Abydoson, aki beszámolt a térképteremről. Ezalatt azonban Apófisz oda is elment fosztogatni és magával vitte Skaarát és Sha’ret. A sérült Ferretti őrnagy látta a Goa’uld tárcsázása során a bolygójának koordinátáit, így követhették. Chulakon Apófisz királynője, Amonet Sha’ret választotta gazdatestül, míg udvarának egyik tagja Skaarát választotta fia, Klorel gazdatestének. Chulakról családjának új tagjaival távozott, de még tanúja volt a sikló lezuhanása révén Teal’c árulásának.

1x06 Cold Lazarus (Kristálytükör) című részben Sam vizsgálatai igazolták, hogy az Apófisz által is használt botfegyverekkel végezték ki a kék kristályokat.

1x07 The Nox (A Nox) című epizódban Apófisz Jaffáival egy látszólag lakatlan világba érkezett, hogy ott egy legendás láthatatlan élőlényre vadásszon, aminek elfogása révén akarta a technológiáját fejlszteni. Összefutott a CSK-1-gyel, akiket lelőtt, de egyik Jaffája, Shak'l is meghalt. Végül a Noxok mindenkit feltámasztottak és Jackék bosszúságára elengedték a Goa’uldot a szolgáival együtt.

1x11 Bloodlines (Apáról fiúra) című epizódban nem szerepelt, de megemlítették a nevét. Teal’c lázadása miatt ugyanis leromboltatta a hűségért korábban tőle kapott házát és ráfestette az áruló jelét, míg az Első Jaffa családjának menekülnie kellett.

1x14 Singularity (Szingularitás) című epizódban Apófisz szintén nem szerepelt, de Teal’c megemlítette a Nirrtivel való háborúskodását, ami során a Goa’uld nő egy bombaként működő békekövetet küldött hozzá, hogy megsemmisítse a csillagkapuját.

1x15 Cor-Ai (Cor-Ai) című epizódban csak pár jelenetben volt látható Apófisz. Teal’c a bíróság előtt visszaemlékezett, hogy miért kellett megölnie a nyomorék Byrsa férfit. Apófisz uszításával és kegyetlenségével azt érte el, hogy Teal’cben fokozatosan megkérdőjeleződött, hogy Apófisz tényleg isten-e.

1x21 Within The Serpent's Grasp (A kígyó szorításában) és a 2x01 The Serpent's Lair (Kígyófészek) című részek Apófisz és fia, Klorel Tau’ri elleni hadjáratát mesélte el. Apófisz inkább itt csak értelmi szerző volt, mert a fia vezette a támadás első hullámát. Későbbi epizódokból az is kiderült, hogy Kronosz az ősellensége és az ő szavazata miatt nem csatlakozott a többi Goa’uld rendszerúr a támadáshoz.

2x02 In The Line Of Duty (Vadászat) című részben többször is elhangzott a neve. Annak kapcsán beszélgettek róla, hogy vajon a nasyai mészárlás Apófisz feltételezett halála miatt történt-e. Jolinar is megemlítette a nevét Teal'cnek, hogy ő teljesen más beállítottságú, mint amit a Goa'uld rendszerurakról hisz.

2x08 Family (Családi ügy) című részben Apófisz visszatért Chulakra, hogy még inkább elfojtsa a Teal’c távozása után...

Bővebben...

 Mitológiai szerep:

Az egyiptomi mitológiában Apep néven a sötétséget, a káoszt és a gonoszt megszemélyesítő hatalmas kígyó, Ré napisten örök ellensége. Apófiszra szórt átkokkal gyakran találkozunk a napmítoszokban, ahol Apófisz rendszerint a Nap összes ellenségének gyűjtőalakjaként szerepel. A föld mélyében lakik, ahol a harcát vívja Ré ellen. Amikor Ré megkezdi éjszakai hajózását a föld alatti Níluson, Apófisz úgy akarja elpusztítani őt és Nap-bárkáját, hogy kiissza a folyó összes vizét. A minden éjszaka megismétlődő harcból Ré és az elől harcoló Széth kerül ki győztesen és arra kényszeríti Apófiszt, hogy visszahányja a vizet a mederbe. Más mítoszban Ré vörös kandúr alakjában lemetszi Apófisz fejét. A kései korokban Apófisz közel került Széthez. A hükszoszok uralma alatt több fáraó is viselte az Apófisz melléknevet.


 Találtál egy hibát? Itt jelentheted!


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK