Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Káli
(Suleka Mathew)




 Képek

 Szimbióta neve:

Káli

 Faj:

Goa'uld

 Epizódok, melyekben szerepelt:

5x15 Summit (A csúcstalálkozó) (Első felbukkanás)
5x16 Last Stand (A végső mentsvár)

 Sorozatbeli szerepe:

5x15 Summit (A csúcstalálkozó) című részben Daniel és Yu beszélgetéséből kiderült, hogy Básztettel együtt hátbatámadták a friss szövetségesüket, Szobeket. Veszteségekről számolt be, de ő a támadók között Olokun Jaffáit vélte felismerni, emiatt Olokunra terelte az gyanút, aki így kénytelen volt beszámolni Első Jaffája árulásáról.

5x16 Last Stand (A végső mentsvár) című epizódban két hajójának elvesztését említette. Később a Goa'uld rendszerurak többségével egyhangban ő is megszavazta Anúbisz visszavételét a rendszerurak közé.


 Mitológiai szerep:

A fekete Shiva saktíjának – az anyaistennőnek – félelemetes megjelenési formája. Kalikamata ("Fekete földanya") és Kalaratri ("Fekete lovag") néven is ismert, de a tamilok Kottawei néven tisztelik. A halál és a pusztítás megtestesítője, aki az egyik mítosz szerint Durgá, az istennő dühtől elfeketedő arcából pattant elő. Kálit általában vérben forgó szemekkel, négy karral és vértől csöpögő kilógó nyelvvel ábrázolják. Teste csupasz, csak egy levágott fejekből vagy kezekből álló övet, koponyafüzért és tigrisbőrt visel. Shivához hasonlóan Kalinak is van egy harmadik szeme a homlokán. Egyik kezében fegyvert, a másikban egy óriás levágott fejét tartja. Másik két kezét viszont áldóan emeli hívei fölé. Hívei szerint szeretetteljes anyaistennőként tisztelik, aki legyőzi a halált és a démonokat. Egy mítosz elbeszéli, hogy Raktavíra démon hogyan fenyegette pusztulással a világot. A testéből kihulló vér minden cseppjéből újabb démon támadt valahányszor megsebesült. Az istenek Kálit bízták neg a szörny elpusztításával. Káli felszürcsögte a démonok kiontott vérét, mielőtt az a földre hullhatott és sokasodhatott volna. Végül már csak Raktavíra volt hátra, akit Káli egy falásra lenyelt. Győzelme megünneplésére Káli táncolni kezdett. Egyre örjöngő mozdulataitól rázkódott a világegyetem és a teremtett világ összeomlásával fenyegetett. Az istenek Shivának könyörögtek, hogy fékezze meg az istennő táncát, de még Shiva sem volt képes Kálit lecsillapítani. Shiva ekkor levetette magát a földre, mire Káli az ő testén járta tovább táncát. Végül azonban ráébredt, hogy mit csinál és felhagyott a tánccal. Mondják ebben az értelemben házastársán is felülkerekedett és ennek köszönhető a neve Káli, aki az "idő legyőzője". Dévi a termékenység legyőzte Shivát, aki kérlelhetetlen pusztítóként azonos az idővel. Káli más szerepei még: Csándi, az indulatos és Bhairaív, a szörnyűséges. Ennyiben Shiva Bhairava szerepének a párja, mert ebben a szerepben Shiva örömét leli a pusztításban. Káli Bhairava megnyilvánulásának másik neve Csámundá. Kalkutta Káli istennőről kapta nevét, mivel a város eredeti neve: Káli-ghata. Ez azt jelenti "Káli temploma". Legismertebb templomai Kalighatban és Dakshineshvarában vannak, ahol naponta állatáldozatokat mutatnak be a tiszteletére és korábban állítólag emberáldozat is szokásos volt. Erre utal Káli-híveinek, a thugoknak (szthagák) a története. Ez a csaló szekta gyilkos banda volt, akik 300 éven át tartották rettegésben az Indiába tartókat. A tagok összebarátkoztak az utazókkal, majd később rituálisan megfojtották őket Káli nevében. Az 1830-as évekre tette őket ártalmatlanná a brit hatóságok.


 Találtál egy hibát? Itt jelentheted!


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK