Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Morrigan
(Bonnie Kilroe)




 Képek

 Szimbióta neve:

Morrigan

 Faj:

Goa'uld

 Epizódok, melyekben szerepelt:

5x15 Summit (A csúcstalálkozó) (Első felbukkanás)
5x16 Last Stand (A végső mentsvár)

 Sorozatbeli szerepe:

5x15 Summit (A csúcstalálkozó) című részben a kihívóan öltözött Morrigan részt vett a Goa'uld rendszerurak találkozóján, ahol arról számolt be, hogy egy ismeretlen ellenség miatt kemény veszteségeket kellett elszenvednie. Yu szólt Danielnek, hogy nem bízhat meg Morrigan szolgájában, mert mikor nem lesz semmi tennivalójuk, akkor meg fog próbálni információkat nyerni tőle, ahogyan az előző áruló lo'taurjával is történt. Ebből nyilvánvaló, hogy Morrigan és Yu között is kisebb harcok folytak.

5x16 Last Stand (A végső mentsvár) című epizódban a Goa'uld rendszerurak többségével egyhangban ő is megszavazta Anúbisz visszavételét a rendszerurak közé, majd résztvett a lakomán.

7x05 Revisions (Javítások) című részben megemlítették a nevét annak kapcsán, hogy a P3X-289 bolygón az ő tiszteletére áldoztak a helyi csillagkapunál, a Magh Mar kapujánál, amit a bolygó történelme szerint 563 évvel a CSK-1 odaérkezése előtt fedeztek fel egy Danaan nevű város romjai között.


 Mitológiai szerep:

A kelta mitológiában a csata, a küzdelem és a termékenység kegyetlen istennője. Emmas lánya, Dagda kedvese. Más írással Morrigain vagy Morrigu aszerint, hogy welsh vagy ír mondákban szerepel. A neve lefordítva egyaránt jelenti, hogy "Nagy Királynő" vagy "Kísértet Királynő". Mindkét jelző teljesen helyénvaló. Morrigan feltűnik mint egy különállóként és egy istennői hármasság tagjaként. A többi istenség, akik ezt a triót alkotják Badb vagy Macha ("Holló") és Nemain ("Őrjöngés"). Morrigan gyakran a madártanban jól ismert csuklyás holló formájában jelenik meg. Ő egyike a Tuatha Dé Danann-nak ("Danu istennő törzsének"), akikhez buzdító szózatot intézett, ahogyan Lugh is a döntő ütközet előtt. Segített legyőzni Firbolgot és a fomoriaikat a Mag Tuireadh-i első illetve második csatában. Utána a győzelmet ő híresztelte el országszerte. Morrigan megjelenik Lugh isten fiának, Cu Chulainn hős és Mad harcában. Szerelmét felájánlotta neki, de ő nem ismerte fel és visszautasította. Erre Morrigan azt mondta neki, hogy akadályozni fogja a csatában. Amikor végül Cu Chulainn meghalt, a vállára szállt varjú képében. Cu szerencsétlensége az volt, hogy nem ismerte fel benne a feminin erő korlátlan uralmát, amit ajánlott neki.


 Találtál egy hibát? Itt jelentheted!


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK