Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Básztet
(Natasha Khadr)




 Képek

 Szimbióta neve:

Básztet

 Faj:

Goa'uld

 Epizódok, melyekben szerepelt:

5x15 Summit (A csúcstalálkozó) (Első felbukkanás)
5x16 Last Stand (A végső mentsvár)

 Sorozatbeli szerepe:

5x15 Summit (A csúcstalálkozó) című részben Básztet részt vett a Goa'uld rendszerurak találkozóján, ahol Daniel és Yu beszélgetéséből kiderült, hogy Kálival, a pusztítóval együtt hátbatámadták a friss szövetségesüket, Szobeket, akinek a feje pletykák szerint a palotájában van kitűzve. A fekete ruhájú Goa'uld nő arról számolt be, hogy Anúbisz miatt kemény veszteségeket kellett elszenvednie.

5x16 Last Stand (A végső mentsvár) című epizódban a Goa'uld rendszerurak többségével egyhangban ő is megszavazta Anúbisz visszavételét a rendszerurak közé.

7x02 Homecoming (Hazatérés) című epizódban Teal'c megemlítette a nevét, hogy talán Básztetet kellene megkérdezni Baal helyett, hogy hajlandó lenne-e Yu seregével együtt megtámadni Anúbiszt.


 Mitológiai szerep:

Baszt néven az egyiptomi mitológiában az öröm és a vigasság istennője. Szent állatai a macskák, amit szentélyeiben helyeztek el. Macskafejű nőnek ábrázolták sistrummal (hangszerrel) a kezében. A XXII. dinasztia (a Bubasztidok, i. e. 10-8 sz.) uralkodása idején a virágzó Alsó-Egyiptomi város, Bubasztisz volt kultuszának a középpontja. Általában Ré napisten leányának illetve olykor nővérének tartották és házastársának tekintették. Később ptah felesége lett. Egyesek szerint ő volt a sakálfejű Anubisz anyja és nem pedig Nepthüsz. Eredetileg nőstényoroszlán volt, aki a nap melegét és a napisten szemének haragját jelképezte, de a Kr. e. 1 évezred elejétől inkább macskaként vagy macskafejű istennőként ábrázolták. Az általában jóindulatú Básztet oltalmazta az embereket a betegségektől és a rossz szellemektől. Ő volt a szexualitás, a szerelem és a termékenység istennője is. Hérodotosz is említi a dallal és tánccal kísért ünnepét (II. 60). A macskát szaporasága tette termékenységszimbólummá. Egy démotikus álmoskönyv szerint macskával álmodó nő sok gyereket szül. Újévkor macskaszobrokat készítettek jókívánság-felirattal. De nemcsak az egyszerű ember várta az istennő jótéteményeit a következő évre, a hivatalos állami-papi rítus is szükségesnek tartotta jóindulatának elnyerését. Az újévi szertartásokon sólyom-, keselyű- és macskaszobrokat tettek a király nyakába. A memphiszi háromságban Szahmettel azonosult, akinek jelleme ellenkező volt. A Napszem-mítoszban a Thot-majom próbálja visszacsalogatni Egyiptomba a haragvó oroszlán-macska istennőt, aki pillanatnyi hangulatának megfelelően holttomboló oroszlánná, hol szelíd macskává változik. A régi görögök Artemisszel hozták összefüggésbe.


 Találtál egy hibát? Itt jelentheted!


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK