Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Hathor
(Suanne Braun)




 Képek

 Szimbióta neve:

Hathor

 Faj:

Goa'uld

 Bolygó:

Föld

 Epizódok, melyekben szerepelt:

1x13 Hathor (Hathor) (Első felbukkanás)
2x22 Out Of Mind (Ébredések)
3x01 Into The Fire (Tűzön-vízen át)

 Sorozatbeli szerepe:

1x13 Hathor (Hathor) című részben 1997-ben a mexikói Palenqueben lévő Feliratok Templomának egy eddig ismeretlen sírkamrájában bukkant rá a szarkofágjára Dr.Cole és Dr.Kleinhouse. Kiszabadulása után rögtön a Goa’uld Réről érdeklődött, majd megölte a két tudóst. A Chaapa-ai vonzotta a Csillagkapu Parancsnoksághoz, ahova a szarkofágját is szállították. Hagyta magát elfogatni és utána fokozatosan az írányítása alá vonta a bázis összes férfikatonáját a feromonokkal teli leheletével. Dr. Jacksonnal nagyon bizalmas viszonyba került és nyíltan beszélt vele a Rével való kapcsolatáról, akinek ő a felesége és lánya is volt egyben. Daniel DNSéből Goa’uld lárvák új nemzedékét hozta létre az egyik öltözőben. A tudóst akarta hitveseként új fáraónak megtenni. Egy rajtaütés után bezáratta a lázadó nőket és a befolyásra immunis Teal’cet, majd megpróbálta O’Neillt első Jaffájává tenni. Ezt társai megakadályozták és a szarkofágja segítségével meggyógyították. Jacknek és Samnek sikerült a többieket magukhoz téríteni, ám Hathor megszökött a csillagkapun át Chulakra.

2x22 Out Of Mind (Ébredések) című részben majdnem sikerült szolgáin keresztül elhitetni az elkülönített CSK-1 tagokkal, hogy a jövőbeli Csillagkapu Parancsnokságban vannak, 2077-ben. A társaik túlélése miatt Jackék már nem tudtak az emlékek felidézésével további információkat adni a Goa’uld rendszerurakról és lehetséges ellenséges fajok katonai erejéről. Hathor akkor fedte fel magát, amikor Jackék behatoltak az ál-indítócsarnokba. Hathor az Asgard világ koordinátáira és az írisz kódjára volt kíváncsi, ám mivel Jack és Sam ezt nem árulták el neki, ezért úgy döntött, hogy egyik jaffája kifejlett Goa’uldjával gazdatestté teszi valamelyiket.

3x01 Into The Fire (Tűzön-vízen át) című rész azzal folytatódott, hogy O’Neillt először sikerült a szimbiontával való egyesüléstől megmenteni Dr. Raullynek. Másodjára azonban a Goa’uld könnyedén belehatolt a lekötözött ezredesbe. Hathor nem tudhatta, hogy szolgái között egy Tok’ra ügynök is lapult, aki megmentette Jacket a Goa'ulddal való összeolvadástól gyors lefagyasztással. Hathornak később sikerült leleplezni az árulót és megsebesítette. Közben a bolygóját megostromolták a felmentő csapatok és ez lekötötte a figyelmét. Sam felolvasztotta Jacket, ám ekkor Hathor visszatért és meg akarta ölni Cartert. Jack hátulról megragadta és beledobta a fagyasztófolyadékkal teli verembe, ami feltehetően Hathor halálát okozta.

3x02 Seth (Szeth) című részben Apófisz, Hathor, Szokar, Ré és Széth szimbóluma szerepelt a Goa’uld rendszerurak családfáját ábrázoló Tok’ra hologrammon.

3x03 Fair Game (Tiszta játszma) című epizódban csak elhangzott a neve, amikor Thor beszélgetett Jackkel. Hathor halála felkeltette a Goa’uld rendszerurak figyelmét és fenyegetésnek vették a Tauri előretörését. Ezért volt szükséges, hogy egy újabb invázió előtt a Földet is felvegyék a Védett Bolygók Egyezményébe.

3x08 Demons (Démonok) című epizódban Daniel példaként megemlített...

Bővebben...

 Mitológiai szerep:

Hathor (Hwt-Hr) neve szó szerint azt jelenti, hogy "Hórusz háza". Az egyiptomi mitológiában az ég istennője. Az archaikus korban a Napot megszülő Égi Tehénként tisztelték. Fején tehénfület vagy tehénszarvat viselő nő alakjában jelenítették meg, aki szarvai közt a Napot tartja. Helyenként megőrizték tehén jellegét, ilyenkor Mehet-veretnek nevezik. Hathor jelvényei a tehénfülű és kétarcú, fejét tartó oszlop (a legrégebbi korban tehénfejjel) és malchit. Tiszteletének középpontja Dendara város volt (jelzője: "Dendara Úrnője"), de kultusza egész Egyiptomban, valamint Núbiában, Bübloszban, Puntban is elterjedt. A behdeti Hórusznak volt a felesége, Hórusz-szematauinak az anyja. Közös gyermeküknek tartották Ihit, a zene istenét. Memphiszben olykor Ptahot nevezték a férjének. Ré kultuszának az terjedésével Hathort is a leányának, Napszemnek tekintették. Azonosult Ré leányaival Szahmettel és Tefnuttal. Ebben a minőségben Hathor több mítosznak a központi alakja: mint Napszem (Tefnut-Hathor) meghozza a tavaszt azzal, hogy visszatér Núbiából. Szahmet-Hathorként pedig pusztítja az emberiséget, amikor Ré megharagudott a bűneik miatt rájuk. Hathor kiváló munkát végzett és végül Ré inkább meggondolta magát a vérengzést látva. Ezért csellel leitatták Hathort sörrel, aki abbahagyta munkáját. Hóruszhoz hasonlóan ő is védelmezi a fáraókat, de még jobban a hitveseiket. Termékenységet biztosít, azonkívül anyaistennőként tevékenykedett. Szeretetreméltó istennőként tisztelték, aki a nép minden rétegében elismert volt. Megvédte a nőket szüléskor és meg is határozta az újszülött életét és halálát. Hozzá fűződik a fák – a datolyapálma, nyugati fügefa, szikomorfa – kultusza, amiknek alakját is felvette. Vele azonosult Juszaasz, az akácfában megtestesült istennő. Hathort mint a szerelem, a vidámság, a zene és a tánc istennőjeként tisztelték. A sistrum nevü csörgőshangszer votl a fő attribútuma. Ábrázolását amulettként hordták, amely megvédett a gonosz szellemektől. Egyik elterjedt jelzője az "arany". Kapcsolatban állt a halottkultusszal. Az élet és a halál közti átmenetkor a halottaknak ennivalót és védelmet nyújtott a túlvilágba történő utazásukra. Taurt istennővel együtt fogadták az elhunytakat az alvilág bejáratánál. Évente egyszer "szent nászt ül" Hórusszal, amikor szobrát ünnepélyesen átviszik Hórusz szentélyébe, hogy ott 2 héten át egymáséi lehessenek.


 Találtál egy hibát? Itt jelentheted!


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK