Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK
« Vissza a listához

Ben Browder interjú
2007.06.24 - Platschu

A The Scifi World új interjút közölt Ben Browder-rel, melyet Sokaris lefordított nekünk.

 

Ben Browder-t a sci-fi rajongók leginkább a Farscape-ből, John Chrichton karakterének megformálójaként ismerik. John Chrichton parancsnok egy 20. századi asztronauta, aki egy véletlen folytán egy féregjáraton át a galaxis másik végére kerül. A TV nézőknek Sam-ként is ismerős lehet, Neve Campbell barátjaként a FOX ’Party of Five’ sorozatából. Ezen felül több TV filmben is találkozhatott vele a közönség. TV-s szerepei között többek közt olyanokat találhatunk, mint vendégszereplés a Melrose Place-ben, a Grace Under Fire-ben, a Gyilkos Sorokban vagy a Wilford Brimley-vel közös ’Boys of Twilight’-ban. A Memphis-ben született és Charlotte, N.C.-ben nevelkedett Browder – akinek családja az utóbbi helyen egy NASCAR versenyautó tulajdonosa és üzemeltetője – a greenville-i Furman University-n végzett. A színészi képzést a londoni ’Central School of Speech and Drama’-n szerezte. A 9. évadtól kezdve Ben Browder Cameron Mitchell alezredesként lehet ismerős a Csillagkapuból.

Linda Craddock: Mennyire volt elégedett karakterek jellemfejlődésével a sorozat leállítása előtt?
Ben Browder: Tetszett, ahogy Mitchell felvette a CSK-1 vezetői szerepének posztját, nem egy azonnali „na itt van egy mindenre képes vezető vénájú srác”-típusú váltás volt és ez jó fejlődési lehetőséget adott. Később több újat is megtudtunk a karakterről, de meg vagyok elégedve azzal, ahol ez a sorozat leállításakor félbe maradt.

Linda Craddock: Mennyire volt más Claudia Black mellett játszani a Farscape-ben és a Csillagkapuban?
Ben Browder: Claudia nagyon eltérő karaktereket alakított a sorozatokban, így a kettőnk viszonya is eltérő volt. A munkán túl is nagyon jóban vagyunk, így amikor együtt dolgozunk, akkor úgy megy az egész, mint a karikacsapás… természetes és jól eső érzés.

Linda Craddock: A Csillagkapuban eltöltött 2 év után milyen történetet vagy küldetést látna még szívesen a képernyőn?
Ben Browder: A küldetéseket meghagyom az íróknak,… de szeretném a CSK-1-et egy igazi lövészárkos küzdelemben látni… mélyen benne a sárban.

Linda Craddock: A tehetségét 2 Saturn díjjal díjazták és 4-re jelölték a sci-fi kategórián belül. Ezen a ponton milyen irányban gondolja a karrierjének további alakulását? Folytatja a színészkedéssel/írással vagy esetleg szeretne rendezni vagy producerként dolgozni?
Ben Browder: Én csak szeretnék még egy ideig dolgozni… folytatni és meglátni, hogy mit hozhat még a jövő… sohasem tudhatjuk, hogy milyen kihívásokat, feladatokat sodor elénk az élet. Az említettek közül mindegyik lehetőségnek szívesen állnék elébe.

Linda Craddock: Mi lenne Önnek az ideális TV sorozat vagy filmszerep?
Ben Browder: Nincs ilyen ideális szerep a fejemben. Az igazi szórakozás az, ha belevágsz abba, ami az utadba kerül és megkeresed a módját, hogy minden szemszögből működjön a dolog. Amit keresek, az valami olyasmi, ami intellektuálisan, fizikailag, érzelmileg vagy egyéb téren is igénybe vesz. Az ideális szerepet keresni olyasmi… mint mondjuk az Elefántember szerepét játszani, a művégtagok nélkül persze, mert a hát rettenetesen tud fájni tőlük.

Linda Craddock: Mondhatom azt, hogy a Farscape-es szerepében kicsit több volt a rugalmasság, azaz hogy ott a kezdetektől lehetett kreatív szemben azzal, hogy egy jól olajozott stáb működésébe kellett beilleszkednie egy olyan sorozatban, amely már 8 éve műsoron volt?
Ben Browder: Igen, lehet ezt mondani. A két sorozat igen eltérő modell, koncepció mentén lett kialakítva. De mivel nem voltam itt a Csillagkapu indulásakor, így nem tudok teljes mértékben és megfelelően válaszolni a kérdésre.

Linda Craddock: Ön írta a 'Bad Guys' történetét. Mi motiválta az epizód megírása során?
Ben Browder: Én álltam elő a sztori ötletével. Martin Gero és az írók csapata hozta össze végül az anyagot, ők írták meg. Hogy mi motivált? Azt hiszem csak hangosan gondolkodtam, amire egyébként alkalmanként hajlamos vagyok… ki gondolta volna, hogy tényleg fel fogják használni az ötletet?

Linda Craddock: Nem gyakori eset, hogy egy TV sorozatból egyszerre 2 főszereplő is vezető szerepet kapjon együtt egy másik sci-fi sorozatban. Mit gondol erről?
Ben Browder: Csak jót. Claudia végtelenül tehetséges színésznő és egyben jó barátom is… kész főnyeremény.

Linda Craddock: Mit gondol, milyen egyéni elemeket vitt Mitchell karaktere a Csillagkapuba?
Ben Browder: Mitchell egy friss perspektívát hoz magával. Nincs benne az „ott volt, átélte” érzés és háttér. A „tapasztalattal” [és annak hiányával] kapcsolatos probléma az, hogy általában beszűkíti a látásmódot és a választási lehetőségeket. Az emberek, akik ilyenkor a „rossz” irányba terelik a dolgok folyását, gyakran a legérdekesebb eredményeket hozzák létre ezáltal.

Linda Craddock: Megértem, hogy elég gyakran ingázik a munkahely és a család között, hogy értékes időt tölthessen gyermekeivel. Mennyire volt ez nehéz a mindennapokban?
Ben Browder: Elég sok időt töltöttem utazással, amíg a Csillagkaput forgattuk. 16 órányi utazás a családdal töltött 36 órákért nem volt szokatlan dolog. Annyi időt töltöttem a családommal, amennyit csak tudtam… hiszen minden egyes velük töltött óra sokat jelent. De a legnehezebb az lenne, ha nem lenne családom, akihez haza jöhetnék. Az utazástól, munkától, családi vagy házastársi okokból rám törő fáradtság mindennek természetes velejárója… ha ez a legrosszabb dolog, ami velem történhet, akkor rendben leszek.

Linda Craddock: Mit csinál szabadidejében? Van valami hobbija, amire szabadideje alatt szívesen áldoz időt?
Ben Browder: Most éppen… ez nálam időről-időre változik… fiatal srácokat tanítok focizni. Jövőre remélhetőleg középiskolásokat fogok tanítani. Ezen is látszik, hogy szeretek a fiatalabbakkal foglalkozni. Srácokat tanítani, segíteni nekik, hogy elérjék és meghaladják várakozásaikat, látni, ahogy fejlődnek… nagyszerű élmény. Mint szülő is gondolom, hogy kötelességünk az egész követő generációra figyelni, nem csak a saját gyermekeinkkel és unokáinkkal foglalkozni. A sport ezen felül egy nyerő választás. A srácok valódi komoly következmények nélkül állhatnak neki. Ha a suliban nem sikerül valami, akkor problémád akad… ha dolgozol, szintúgy… adófizetés elmulasztása, súlyos probléma. De a sportban meg tudod haladni saját céljaidat… ha elbuksz, sebaj, felállsz és újra próbálod. A tanulásnak ezt a módját szeretem igazán.

Linda Craddock: Hogy érzi, melyik volt a Csillagkapuban színészként átélt legbüszkébb pillanata?
Ben Browder: Hmmm… nehéz kérdés. Nem tudok kiragadni egy adott pillanatot. Nagyon örülök, hogy már elég hamar a stáb tagjának éreztem magam, nem kívülállónak. De ez talán számukra még hasznosabb volt, mint nekem, így pedig semmissé teszi a büszkeség érzését.

Linda Craddock: Hogyan fejezné be a következő mondatot: „A karrierem ezáltal bizonyítja, hogy…”
Ben Browder: …hogy Forest Gump édesanyjának igaza volt az élet és a csokoládé kettősével kapcsolatban.

Linda Craddock: A sorozat leállítása óta volt már valamilyen újabb terv a közeljövőre vonatkozó további Csillagkapus munkákról?
Ben Browder: Nem tudok róla… épp csak hogy befejeztük az első 2 Csillagkapu DVD film forgatását.

Linda Craddock: Hogyan lehetne a Csillagkaput megmenteni? A neten több ötletet is lehet olvasni arról, hogy hogyan menthetnék meg a sorozatot: mini sorozat, TV filmek, mozifilmek, DVD-n megjelenő 11. évad, csak iTunes-on keresztül elérhető 11. évad vagy AmazonUnbox letöltések formájában… Ön mit választana?
Ben Browder: Én a filmek sorozatának formáját támogatom.

Linda Craddock: A Csillagkapu rajongói bázisa óriási, lehet hogy végül elérik, hogy folytassák egy 11. évaddal. Hogyan köszönné ezt meg nekik? Mondana pár szót mindannyiunknak?
Ben Browder: A hallgatóság nélkül a színészek munkája értelmetlen. A mi munkánk a feladatok kivitelezése és megvalósítása. A színpadon néhány helyen megszokott dolog, hogy a színészek tapsolják meg a közönséget az előadások végén. Én teljes mértékben támogatom ezt a tradíciót. Mindannyiunkat közös cél vezérel… köszönjük.

Linda Craddock: Mit szeretne még elmondani a rajongóknak Ben Browder-ről?
Ben Browder: Általában nem volt kész időre a leckém… de még jelenleg is dolgozom a probléma megoldásán.

Ben Browder interjú - 2007. június 22.

« Vissza a listához


Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK