Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Beszámoló a 2010-es SFPortal rendezvényről


 Szerző: radu Kategória: Merchandise Dátum: 2010.07.29


Chaya jóvoltából elolvashattok egy beszámolót az SFportal találkozóról, amelyet július 10-én tartottak a szervezők Budapesten. A találkozó vendége volt David Nykl (Dr. Radek Zelenka) és Rick Worthy (Imhotep / K'tano)

Radu felkért, hogy röviden foglaljam össze a július 10-én a budapesti Westend Hiltonban megtartott SFportal találkozót: nagyon-nagyon jó volt!


Örülök, hogy ott lehettem. Bár azt furcsállottam, hogy a 2 évvel ezelőttihez képest jóval kevesebben voltak. Lehet, hogy sokan nyaralnak, esetleg még vizsgáznak? Mindenesetre érdemes volt elmenni a találkozóra. 

Röviden felsorolom a teljessé igénye nélkül, hogy milyen programokkal szórakoztattak minket a délelőtt-kora délután folyamán. 

Egy fiatal és tehetséges bűvész, Marchello előadása, egy vicces kis programozható robot bemutatója, Atlantisz a filmművészetben témájú előadás, egy másik előadás a 3D jövőjéről a filmművészetben, valamint egy előadás a számítógépes játékok grafikai fejlődéséről. A programok között rajongói videók vetítésével szórakoztatták a nagyérdeműt.

Aztán jött egymás után a két díszvendég, Rick Worthy és David Nykl, akik mindketten fantasztikusak, kedvesek, vidámak, közvetlenek, szórakoztatók, oldottak, barátságosak voltak. 


Néhány részlet a velük folytatott színpadi "kérdezz-felelek"-ből:

David Nykl elmondta, hogy kb. napi 16 órát(!!!) forgattak, hétkor kezdték, de már 6-kor mindenki ott volt az előkészületek (jelmez, smink, forgatókönyv) miatt. Mondta azt is, hogy neki könnyű dolga volt a lidércekhez képest, mert csak összekócolták a haját, és már kész is volt, míg a lidérc-maszk elkészítése órákig tartott és még enni sem lehetett, amíg a színész azt viselte.

Azt is elmesélte még, hogy a napi szövegük kisméretű papírra volt felírva, ami mindig kéznél volt, általában a farzsebükbe csúsztatták be. Ha a szemfüles rajongók észreveszik, hogy valami van azokban a hátsó zsebekben, akkor az a puska.

Elmondta azt is, hogy egy forgatási napon mintegy 8 percnyi anyagot tudtak felvenni. Mesélt a különböző kameraállásokkal felvett jelenetekről, hogy egy kamerával dolgoznak, azt mozgatják mindig és így a színészeknek nagyon pontosan minden egyes kamera-átmozgatáskor ugyanoda kell állniuk (még a padlóra is bejelölik ragasztószalaggal), hogy lehetőleg ugyanúgy tudják felvenni a jelenetet egy másik kamera-látószögből. Nem csoda, ha csak 8 percnyi anyagot tudnak 
felvenni naponta! Ő is beszélt arról, amit már több, a sorozatban szereplő színész is említett, hogy nagyszerű volt a csapat, nagyon szeretett velük dolgozni. David Hewlett-el különösen jóban van még ma is. 

Érdekes volt többek között az is, amit a Karantén című epizód forgatásáról mesélt. Amikor azt a jelenetet forgatták, amikor Zelenka a szellőzőcsőből leesik a padlóra, azt úgy csinálták, hogy a kaszkadőr "esett le" és ő a földön fekve várta a pillanatot, hogy onnan felállva úgy tűnjön a jelenetben, mintha ő esett volna le. Persze a jelenetet úgy vették fel, hogy a kaszkadőr arcát nem mutatták.

Rick Worthy ezzel ellentétben teljes egészében ő maga szerepelt a veszélyes jelenetekben, többek között a Teal'c-kel vívott harcban is. Elmondta azt is, hogy nagyon kedvesen fogadták a Stargate forgatáson, Christopher Judge-el különösen összebarátkozott, aki azzal fogadta az első forgatási napon, hogyha befejezték a munkát, majd elmennek együtt inni. 

Mesélt arról is, mit szólt a családja, mikor színész akart lenni. Édesapja nem nagyon örült neki, csak édesanyja támogatta ebben. Vicces volt, mikor elmesélte, hogy valaki felismerte az utcán és ijedten kérdezte tőle, hogy ugye ő egy cylon. Igenlő válasza után pedig autogramot kért tőle. 

Mesélt a Fallen című sorozatban az egyik jelenet forgatásáról, amikor a Will Yun Lee által vezetett 6 tagú csapat ellen harcolt. Hajnali 4-kor kelt, 6-kor kezdődött a jelenet forgatása és ő nagyon álmos volt. Eleinte minden simán ment, de amikor jött Will utolsónak - aki egyébként igazi harcművész -, nem sikerült időben elmozdulnia az ütés elől és így teljesen kiütötték. Másodszorra azért sikerült a jelenetet felvenni.

Davidet megkérdeztük arról is, van-e valami újabb híre az Atlantisz-filmről, de sajnos ő sem tudott mást mondani, mint amit mi, többé-kevésbé jól informált rajongók is tudunk, hogy nem kapott még zöld utat a film és nem is tudni azt, hogy mikor van rá esély, hogy elkészítsék. Már ha elkészül valaha is. Reménykedem azért.

Egyébként David Nykl szerint a legfontosabb magyar szó a SÖR.

Voltak ott néhányan, akiket már ismertem személyesen, vagy az interneten keresztül. Örülök, hogy találkoztunk!

Kiderült közben, hogy lehetett élőben nézni az interneten az egész találkozót. Újabb információk szerint a rögzített anyag a későbbiekben letölthető lesz az SFportal honlapjáról.

A végén csodaszép könyveket és Galaktika magazinokat kaptunk ajándékba.

A szerencsések, akik el tudtak menni a találkozó utáni afterpartyra - értsd: egy sörözőbe a Moszkva téren -, még tudtak egy kicsit beszélgetni és együtt inni is a vendégekkel. 

Mit mondhatnék még? Talán azt, hogy remélem, máskor is lesz hasonló találkozó és bízom benne, hogy sikerül majd más színészeket is meghívni a Csillagkapu - és más sci-fi - sorozatokból. 

Hát ennyi.

 

Chaya fotóit ide kattintva, Annatar fotói pedig itt érhetitek el.

 

David Nykl "beharangozó" videója:

 

Rick Worthy "beharangozó" videója:

Köszönjük a beszámolót és a fotókat!





Ezt a hírt már 3352 alkalommal olvasták.



 Küldd el ezt a hírt ismerősödnek!
 Itt olvasgathatod a hírarchívumot

Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK