Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Viszlát, CSK-1! - 2. Rész


 Szerző: Sokaris Kategória: Érdekesség Dátum: 2007.08.11


A Csillagkapu sorozat véget ért és azóta rengeteg rajongó írt arról, hogy mit jelentett számukra a sorozat. Folytatjuk a GateWorld által készített összeállítást, ami megmutatja, hogy mit is jelentett és jelent ma is a sorozat a rajongók számára...

Jaffa, Kree!

Christopher Judge az általa megformált karakter, Teal’c higgadt jelleme miatt szintén egy komoly ember képét vetíti elénk. Azonban ha bármilyen stábtaggal, színésztárssal készült videót, bónusz anyagot vagy interjút megnézünk, akkor rögvest kitűnik, hogy Chris valójában nagy mókamester, aki állandóan mosolyog és a színfalakon túl is jól érzi magát színésztársaival.

„Nem szeretek a sorozat záróepizódjára lezárásként tekinteni. Leginkább maximum a megszokott „heti sorozat” lezárásaként. Eljött számunkra is az idő, hogy továbblépjünk. Már öt éve a levegőben volt az ötlet, hogy filmeket készítsünk.”
Chris Judge - USA Today

Az új fiú

A Sci Fi Channel-hez való átigazolással egyidőben a sorozatnak Michael Shanks távozásával egy időben szembe kellett néznie a kihívással, hogy egy új állandó szereplőt fogadjon be és szerettessen meg az emberekkel. Az új karaktert, Jonas Quinn-t Corin Nemec alakította, akit abban azt epizódban ismerünk meg, amelyikben Daniel karaktere távozik („Meridian”).

A hatodik évad végére Jonas-t már a CSK-1 értékes tagjaként mindenki elfogadta. Jack O’Neill és a rajongók egyaránt. Ez a vonulat azonban végül nem folytatódott… a hetedik évadtól – Michael visszatérével – Jonas karaktere kiírásra került.
„Nagyszerű volt a sorozatnál dolgozni. Fantasztikus évad volt: ezt már a Sci Fi hálózata számára készítettük, így sokat adtak bele. Nagyszerű évadot sikerült összehozni, sok történetszálat vittünk tovább. Színészként több igazán csodálatos pillanattal szolgált számomra az itt eltöltött idő.”
Corin Nemec - DVD Snapshot

„Teryl és Amanda nemcsak szépek és kedvesek, de mindketten nagyon tehetségesek is. Michael pedig egy különleges srác. Azt hiszem, hogy Michael-nek – nem is tudom, pontosan hogyan kellene fogalmaznom –, egyszerűen rossz szolgálatot tesz, ha időnként nem hagy fel a televíziózással és nem kezd el filmezni. Kivételes egyén.

Chris Judge a legnagyobb szívű ember, akivel valaha találkoztam. Sohasem láttam senki mást, aki besétálna egy terembe – mindegy, hogy ott nagykövetek, diplomaták, kis gyerekek ülnek, vagy bárki más az utcáról – és megnevettetne mindenkit. Egy különleges aura veszi őt körül, ami jó hatással van másokra.

És Rick… az emberek már kezdik elfelejteni – legalábbis néhányan biztosan –, hogy már mióta velünk van és hogy mennyire különleges ember is ő valójában. Minden a televíziózás történelméről készülő könyvben benne lesz, ez egész biztos.”
Don S. Davis - GateWorld.net

A valaha készített legjobb epizód?

„Ha a Csillagkapu színészei vagy stábtagjai közül bárkit is megkérdezel, hogy melyik volt eddigi munkájuk legjobb darabja, sokan egyből a hetedik évados „Heroes”-t fogják említeni. Ez a két részes epizód egy külső nézőpontból mutatja be a Csillagkapu Programot és emléket állít a katonák által vállalt önzetlen és kitartó kockázatnak… valamint istenhozzádot mond Dr. Janet Fraiser (Teryl Rothery) karakterének is. Mindezt szívszorongató, drámai köntösben tálalva.

A 200 epizód közül körülbelül 40-50-hez, az első vázlatok közül pedig úgy 50-hez vagy többhöz kötődik az én nevem, más írókéval egyetemben. Legszívesebben azoban én is a „Heroes”-ra gondolok vissza… ez tényleg úgy sikerült, amire egy az egyben büszke vagyok. Úgy éreztem, hogy úgy kell a mondandót felépítenem, hogy ne az adja meg az alaphangulatot. Az érzelmi hatás önmagától alakul a kétrészes epizódban. Nem keveredik kikényszerített vagy melodramatikus elemekkel. Az előzetes elképzelések teljes mértékben megvalósultak benne.

Az epizód forgatását úgy három hónap alatt fejeztük be teljesen, a többi leforgatott epizóddal párhuzamosan vettük fel a részhez a jeleneteket. Egyes jelenetek leforgatása között hónapos különbségek is vannak. Ez a hangulattal való egyfajta kísérletezgetés volt. Egyesével adtuk hozzá a dolgokat és reméltük, hogy ezek végül úgy maradnak együtt, hogy végeredményképp az Andy Mikita által a projekt irányába tett elképesztő erőfeszítések előtt kellőképp tisztelegni fog. Ő rendezte az epizódot és szerintem elképesztő munkát végzett.”
Robert C. Cooper - Multichannel News

A Csillagkapu mindig is szoros kapcsolatban volt az Amerikai Egyesült Államok Légierejével. Már a sorozat elején katonai tanácsadóként segítette a munkát a Légierő, tanácsokat adtak és átfutották a részek forgatókönyveit. A későbbi években már hatalmas repülőgépeket is kölcsönöztek számunkra. A negyedik évados „Prodigy”-ben a Légierő vezérkari főnöke, Michale E. Ryan egy rövid cameo erejéig önmagát alakította, egy rövidebb jelenetet vettünk fel vele, Hammond tábornokkal és O’Neill ezredessel („Nem lehet könnyű az életed, George!”). Ezt a „hagyományt” később John P. Jumper vezérkari főnök szereplése vitte tovább, aki szintén önmagát alakítva tanácsadóként segítette az elnök munkáját, amikor Anubis a „Lost City”-ben megtámadta a Földet.

2004-ben Jumper az Amerikai Egyesült Államok Légiereje képének pozitív megerősítéséért kitűntette Richard Dean Anderson-t. Rick a Légierő hivatalos bankettjén a csillagokat is megkapta, ugyanis tiszteletbeli dandártábornokká avatták.

A színfalak mögött

Hacsak nem követi az ember kitüntetett figyelemmel a sorozatot, akkor Brad Wright-ot és Jonathan Glassner-t általában nem ismerik fel. Pedig ezen két ember munkája nélkül a Csillagkapu most nem tartana ott, ahol.

„Szerintem Robert Cooper nagyszerű munkát végzett az utolsó epizód megírásával és rendezésével. Nagyszerűen viszi a forgatókönyv a cselekményt és a színészi játék is sokat adott az egészhez.”
Brad Wright - Pittsburgh Post-Gazette

Nyugdíjazás

Miután a Csillagkapu ötödik évadának munkálatai is lezárultak, Richard Dean Anderson egyre többet és többet beszélt „visszavonulásáról”, „fél-nyugdíjaztatásáról”, már amennyire „egy munkamániás vissza tud vonulni.” Sokszor kifejezésre juttatta, hogy több időt szeretne Kaliforniában, kislányával tölteni, valamint hogy nem tetszik neki a hosszúra nyúlt sorozattal együtt járó feszített munkatempó. A sorozat ennek ellenére képes volt továbblépni és meg is újulni!

Rick néhány hatodik évados epizódban már nem is szerepelt és több időt hagyott ki a hetedik évadban is. A nyolcadik évadban Jack O’Neill előléptetésével már félig kiírásra is került, hiszen a bázis parancsnokaként többet már nem nagyon tudott küldetésekre menni. Habár néhányszor még vendégszerepelt a Csillagkapuban és annak testvérsorozatában, a Csillagkapu: Atlantisz-ban, a 2004-es év volt számára az utolsó, amit ténylegesen még a stábbal töltött.

„Leginkább azért hagytam el a sorozatot, hogy több időt tölthessek a hatéves kislányommal. Nagy szüksége volt rá, hogy az apja többet legyen vele.”
Richard Dean Anderson - Multichannel News

Az új CSK-1

Richard Dean Anderson visszavonulásával és Jack O’Neill karakterének kiírásával a Csillagkapu 2004-ben sorsdöntő ponthoz érkezett. A legfőbb történeti szálak, a Goa’uld és a Replikátor történetek a nyolcadik évad utolsó pár epizódjában lezáródtak.

Ahelyett, hogy befejezték volna a sorozatot, a producerek és a csatorna annak megújítása mellett tette le a voksát. Ben Browder (Cameron Mitchell) és Beau Bridges (Hank Landry tábornok) csatlakoztak az állandó szereplők gárdájához, akiket Claudia Black (Vala Mal Doran) követett. (Ben és Claudia voltak a Sci Fi Farscape sorozatának főszereplői, amit péntek esténként a Csillagkapuval párban adott a csatorna, miután a Csillagkapu a Showtime-tól átkerült a Sci Fi-hoz).

Egy ponton felmerült a sorozat Stargate Command [Csillagkapu Parancsnokság] névre való átkeresztelése is, hogy ezzel is kifejezésre juttassák, hogy továbblépnek az eredeti sorozat koncepciójától és valami újba kezdenek bele. (Egy erre vonatkozó utalás található Walter Harriman Cameron Mitchell-nek szóló üdvözlésében az „Avalon”-ban: „Üdvözlet a Csillagkapu Parancsnokságon!”).

„A kilencedik és tizedik évad sikere azt mutatta, hogy Ben Browder és Claudia Black karakterei különösebb surlódások nélkül beolvadtak a sorozatba. Ben karakterét megpróbáltuk úgy felépíteni, hogy a néző érzékelje, hogy ő már egy ideje aktív részese a történteknek. Nem csak egy egyszerű új fiú ő, hanem már korábban is volt köze a csapathoz [az antarktiszi ütközet kapcsán – a ford.]. Ez azt az érzést kelti, hogy a Csillagkapu univerzuma sokkal nagyobb annál, mint amit a képernyőkön vissza lehet adni.

Ez a rajongók számára sok új utat nyitott meg. Nagyon sok rajongó van odakint! Az emberek tartalommal töltik fel a körbe nem járt dolgokat és történéseket és szerintem ez a franchise-nak köszönhető elsősorban. Nagyon sok lehetőség van és rengeteg olyan dolog, amit költségvetési vagy megvalósíthatósági okokból mi nem tudunk kivitelezni. Az emberek fel akarják fedezni a Csillagkapu univerzum ezen zugait is.”
Robert C. Cooper - Multichannel News

„Legelső alkalommal 2005. augusztus 29-én láttam a Csillagkaput. Ugyanezen a napon súlytott le a Katrina hurrikán is. Lényegében ez volt az oka annak, hogy leültem és megnéztem életem első Csillagkapu epizódját.

Ekkor Louisiana-ban voltam és mindenütt a hurrikánról szóló híreket lehetett hallani. Én is ezeket a híreket kísértem figyelemmel, habár szobatársam inkább a Csillagkaput nézte. Ő már korábban is látott pár részt a sorozatból… ekkor épp a hétfői marathon ment a TV-ben. Én épphogy csak néha odapislantottam, elkaptam néhány jelenetet, de aztán mindig visszatértem a hírekhez. Időjárás-mániás vagyok… és az egész nagyon le tudott kötni. Végül azonban már a lehangoltság lett úrrá rajtam, ezért inkább kikapcsoltam a TV-t és elkezdtem azt nézni, amit szobatársam: a Csillagkaput.”
Jena from GateWorld Forum

„Az első este óta minden egyes Csillagkapu epizódot megnéztem és ekkor láttam a filmet is első alkalommal. A nyolc év alatt két alkalmat kivéve egyszer sem maradtam le az új részek premierjéről és többször az aznap esti ismétlést is megnéztem. Mondhatni egy menedék lett nekem. Számomra a családi programoktól, kötelező esti közös vacsoráktól való megmenekülést jelentette.”
blueiris - GateWorld Forum

„Frell” fantasztikus!

Amikor eljött az idő, hogy a 200. epizód díszletein és történetelemein gondolkodjunk, akkor a Farscape ötlete adta magát. Ez Ben és Claudia előző közös sorozata volt és a színészek, valamint a stáb belementek, hogy eljátszák az ottani karaktereket – Amanda Chiana-t, Chris D’Argo-t, Claudia Aeryn-t, Michael Chricton-t, Ben Stark-ot és Thor Rygel-t.
Eredetileg Ben saját korábbi karakterét, John Chricton-t alakította volna. A forgatás napján azonban végül ő és Michael megegyeztek, hogy szerepet cserélnek – annak apropóján, hogy sokan Ben Csillagkapuhoz való csatlakozása után úgy gondolták, hogy ők ketten nagyon hasonlítanak egymásra.

A Farscape-es ötletet egyszerűen muszáj volt megcsinálni. Ekkor már Ben és Claudia is velünk volt. Jó móka volt. Az utolsó pillanatban pedig Ben és Michael cseréltek. Nagyszerű volt.”
Amanda Tapping, GateWorld.net

„Végigmehetnék egyesével azokon az epizódokon és pillanatokon, amelyek megérintettek és nagy hatással voltak rám… de ilyenkor mindig az „Abyss” az első, ami eszembe jut. 2004-ig nem volt számítógépem, így Daniel visszatéréséről a sorozatban való újbóli megjelenéséig nem is értesültem. Mindig emlékezni fogok az izgalomra, amit akkor éreztem, amikor Daniel karaktere – akiről azt hittem, hogy végleg távozott a sorozattól – újból megjelent a szinte csak Jack és Daniel központú epizódban. És persze akkor nem említettem még a „Fallen”-t sem.

A sorozat iránti érdeklődésem tovább fokozódott – ha ez egyáltalán lehetséges –, amikor felfedeztem magamnak az online közösségeket. Nagyon sok fantasztikus ember van a világhálón, akivel meg tudom osztani a sorozat irányában érzett rajongásomat. Többen tényleg sok időt töltenek ezen közösségekben, azok ápolásával – írással, beszélgetéssel vagy rajongói alkotások létrehozásával. Ezek a rajongói közösségek rengeteg órányi boldog pillanatot szereztek nekem, már csak azzal is, hogy meg tudtam nézni, hogy egyesek mivel járulnak hozzá mindehhez.”
Alanna - Cape Breton

„Az egyik első dolog, amit Christopher, Amanda és én csináltunk, miután biztosak voltak a szerződéseink, hogy felmentünk arra a részre, ahol még mindig építették a Csillagkapu Parancsnokság díszletét. Bemetünk oda, ahol épp az eligazítót építették és lenéztük erre a hatalmas díszletegyüttesre, a csillagkapu hatalmas makettjére és szóhoz sem jutottunk. „Wow, ez igaz. Ezt nekünk építik. Ez valami csodás dolog kezdete lesz!”

Megegyeztünk, hogy ennek az egésznek a legvégén újra feljövünk majd ide és még egyszer utoljára magunkba zárjuk ennek az egésznek a látványát. Keserédes dolog volt ez, de egyben egy nagyon szép módja annak, ahogy végleg magunkba zártuk az elmúlt tíz év alatt átélet kalandokat és érzéseket.”
Michael Shanks - SciFi Wire

„Köszönöm ezt a tíz nagyszerű évet! Minden percében jól szórakoztam!”
Susan, Long Island - New York

„Ez az első olyan sorozat, aminek az online közösségébe is becsatlakoztam és az elmúlt pár évben ezen keresztül több nagyszerű barátra is szert tettem – többekkel különböző találkozókon is volt szerencsém találkozni. Sokan segítettek nekem, amikor épp magam alatt voltam. Szóval amíg a Csillagkapu mindig is jó kikapcsolódást ígért, az általa szerzett barátok továbbra is megmaradnak, csakúgy mint az emlékek, amiket az együtt eltöltött idő alatt szereztünk.”
tsaxlady - GateWorld Forum

„Daniel Jackson karaktere a kedvencem. Leginkább azt szerettem benne, hogy mindig kíváncsi és mindig felteszi a kérdéseket arra vonatkozóan, hogy a dolgok miért úgy történnek ahogy. Ha lehetséges, akkor megpróbál egy nem katonai megoldást találni a problémákra. Szeretem, amilyen eltökélt és ahogy magáénak tudja érezni a problémákat és hogy mennyire törődik a többiekkel, hogy hangsúlyt helyez az érzelmi oldalra is. Szeretem, ahogy képes erről az oldalról átlátni a helyzeteket és hogy annak látja az embereket, akik valójában… meglátja a jót ott is, ahol mások nem. Daniel kötött igazán a sorozathoz, a televíziózásban nem sok hozzá fogható karakter van.

Vala Mal Doran karakterét szintén nagyon kedvelem. Nagyon komplex jellem, sok oldalról megközelíthető. Szeretem, hogy vicces, de hogy egyben ez számára a védekező mechanizmus is, hogy az emberek ne kerüljenek hozzá túl közel, csak akkor, ha ő is úgy szeretné. Tetszik a Daniel-lel és a többi csapattaggal való kapcsolata. Szerintem a lánya és közte meglévő kapcsolat a legbonyolultabb az összes közül: mindig azt teszi, ami szükséges, függetlenül anyai érzéseitől. Igazi túlélő típus, emellett okos és bátor is; sokszor már akkor rájön a dolgok nyitjára, amíg mások még csak a megoldási lehetőségeken gondolkodnak.”
Erika W. - Massachusetts

A te véleményedre, élményeidre, kedvenc pillanataidra is kíváncsiak vagyunk, várjuk a hozzászólásokat a fórumban!




Ezt a hírt már 5029 alkalommal olvasták.

Kapcsolódó linkek:

GateWorld - Farewell SG-1
Itt szólhatsz hozzá!


 Küldd el ezt a hírt ismerősödnek!
 Itt olvasgathatod a hírarchívumot

Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK