Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Csillagkapu és az Abydos Gate a Filmrajongó című magyar magazinbanA cikk szövege

"Ha kinyílik a kapu, elkezdődik a kaland"

Bizonyára sokak fülében ismerősen cseng Roland Emmerich 1994-ben bemutatott Csillagkapu (Stargate) című filmjének jelmondata. A film sikere után az MGM úgy döntött, megpróbálkozik egy, a mozinál sokkal szinesebb sorozattal. A készítők eredetileg 2 évadra kaptak megrendelést, azonban a bemutatást követő siker után újabb évadok születtek - Amerikában és Angliában jelenleg a hatodik évad fut, de már folynak a hetedik évad forgatásai. Ez a sci-fi sorozat merőben más, mint a többi - két legfontosabb eltérés talán az, hogy a jelenben játszódik, és hogy a valóságra alapoz szinte mindent. Ez egyáltalán nem gátolja meg abban, hogy különböző gondolkodásmódokat, kultúrákat, technikát mutasson be. Ahogy azt a filmből megtudhattuk, 1928-ban, Egyiptomban egy kör alakú, ismeretlen fémből készült tárgyat találnak. A történet 1994-ben folytatódik, amikor Daniel Jackson archeológus megfejti a kapu titkát, ezzel lehetőséget teremtve egy szomszédos bolygó, az Abydos meglátogatására. Daniel Jackson és Jack O'Neil (Nem hiba, a filmben egy l betű, míg a sorozatban kettő van O'Neill ezredes nevében.) maroknyi csapatával elindul felfedezni a bolygót, nem számolva azzal, hogy Rébe, az egyiptomi mitológiában Napistenként ismert idegenbe botlanak. Miután felszabadítják Abydos népét és elpusztítják Rét, Jack és csapata visszatér a Földre, Daniel pedig az Abydoson marad. A sorozat 3 évvel később, 1997-ben indult, és a történetszál szerint is ekkor folytatódik. A használaton kívüli kapun keresztül idegenek érkeznek a Földre. Rögtön riasztják az azóta visszavonult Jack O'Neill* ezredest, aki régi csapatával ismét az Abydosra megy, hogy kiderítsék, ki volt a rejtélyes idegen. A sorozatban természetesen több új karakter is megjelenik a régiek mellett. Az az első új karakter Dr. Samantha Carter asztrofizikus, aki az Abydoson rájön, hogy valójában a végtelen számú kombinációknak köszönhetően rengeteg Csillagkapu van szerte a galaxisban. Nincs sok idejük a gondolkodásra, mert Daniel feleségét, Sha'ret és Jack egyik abydosi barátját, Skaarat elrabolja ugyanaz az idegen, aki nemrég a földön is járt. Innentől kezdve a csapat elsődleges célja Sha're és Skaara megkeresése, melyet egy Chulak nevű bolygón kezdenek. Itt fogságba esnek, és egy idegen, Teal'c segítségével szabadulnak ki. Később Teal'c csatlakozik az SG-1-hez, és együtt látnak hozzá az érdekes, de egyben veszélyekkel teli univerzum felderítéséhez.

A sorozat alapja a gazdag egyiptomi, görög, germán, kelta és sok más mitológia - a sorozat jó, vagy rossz szándékú idegen szereplői is innen kapták a nevüket. Karakterüket, sőt kinézetüket is valós mitológiai szerepük alapján alakították ki. A mitológia mellett a legnagyobb szerepet természetesen a földi kultúrákkal teli bolygók kapják, hiszen az alapkoncepció az, hogy az univerzumban létező emberszerű lények az egykoron a Földről elhurcolt emberek leszármazottjai. Ez természetesen nagyban segíti a kommunikációt, hiszen a különböző fajok nyelve általában az angol, vagy valamelyik földi nyelv kissé eltorzult alakja. Rengeteg érdekes téma felmerül a az epizódokban, felsorolásképpen csak néhány: időutazás, párhuzamos világok, klónozás, vagy az emberi evolúció kérdése. A sorozatban megjelenik a tipikus katonai hozzáállás - a legfőbb kérdés tulajdonképpen az, hogy hogyan viszonyulunk az újonnan megismert világok, technikák, problémák iránt. Többször előfordul, hogy szembesülünk egy-egy számunkra kevésbé ismert problémával, pl. egy fekete lyukkal, vagy egy olyan világot ismerünk meg, ahol több fél egymás ellen háborúzik. Az, hogy hogyan oldjuk meg ezeket az érdekes, ám sok esetben veszélyes probémákat, kiderül a sorozatból. Legalábbis külföldön. Itthon úgy tűnik, nincs olyan televízió csatorna, amelyik vetítené az új epizódokat. Magyarországon először a TV3 vetítette az első két évadot, és folytatni is akarta, ám a csatorna megszűnésével ez reménytelenné vált. Később az RTL Klub "karolta fel" a sorozatot, aztán a TV2, majmajd újabb kihagyás után ismét a TV2 adja le a már többször látott első két évadot. Hogy láthatjuk-e valaha az újabb részeket, azt egyelőre nem tudni. Egy biztos: a sorozat az egész világon nagy sikert arat, elég példának tekinteni Angliát, Németországot, Franciaországot, Hollandiát. Ezekben az országokban már az ötödik évadon is túl vannak, és szinte egyidőben az amerikai bemutatókkal mutatják be az új epizódokat. A sorozat magyar rajongói többször is indítottak peticiót, mind a TV2, mind az RTL Klub felé, ám ezek a fohászok sosem találtak nyitott fülekre - egyelőre tehát az első évadot nézhetjük a TV2-n. Reméljük, nemsokára az SG-1 új kalandjait is láthatjuk a képernyőn.

Friss hírek és további információ a sorozatról, mitológiáról Magyarország legnagyobb rajongói oldalán, az Abydos Gate-n (http://www.csillagkapu.hu/) olvasható.

Rólunk írták

Abydos Gate - Csillagkapu rajongói oldal Az ember már akkor meglepődik, amikor a kereső kidobja, hogy létezik csillagkapu.hu weboldal, hiszen a rajongói oldalaknál még külföldön is általában valamilyen ingyenes szolgáltató alatt vannak elhelyezve ezek a tartalmak. A lélegzetünk mégis akkor akad el igazán, mikor rákattintunk az oldalra, mintha egy több tízmillióból összetolt hírportál kezdőlapja tárulna elénk. Természetesen itt nem a nagyvilág, hanem a Csillagkapu híreit olvasgathatuk számtalan témakörbe csoportosítva. A magától értetődő szereplő bemutatástől kezdve az epizódtartalmokon át találhatunk mitológiai hátteret, fegyverbemutatót, szótárakat, baki jegyzéket. Az oldal másik erőssége a döbbenetesen nagy és jól kategorizált képarchívum. Találunk még a világ más Csillagkapus oldalairól összegyűjtött letölteni valót, skineket, ikonokat. Sőt még patcheket is, mellyel kedvenc játékunkat Stargate-esíthetjük. Ezenkívül természetesen megoszthatjuk véleményünket a többi csillagkapu rajongóval a fórumon, vagy a chaten. Ha éppen úton vagyunk, akkor wapon is képben maradunk. Az Abydos Gate mind technikailag, mind tartalában vitathatatlanul Magyarország legjobb rajongói oldala.
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK