Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Amanda Tapping interjú a PREVUE magazinban

A Stargate SG-1 rajongói Samantha Carter asztrofizikus zseniként ismerik Amanda Tappinget. Carter egy katonatiszt, aki a csillagkapu-technológia szakértője, és a tudományos fantasztikus sorozatok világának egyik legintelligensebb alakja. Az SGC olajzöld egyenruhájába öltözve találjuk Tappinget, aki a kamerák mögött is éppoly intelligens, mint a kamerák előtt. Egy remek humorézékkel megáldott, dinamikus egyéniség ült le a PREVUE-vel elbeszélgetni a népszerű sorozatról.

PREVUE: Mennyiben változott Samantha Carter az elmúlt évek során?

TAPPING: Sokat változott. Kezdetben ki nem állhattam - jó, ez nem fair - a bevezető részben nem nagyon szerettem. Nem tetszett, hogy nagyon egysíkú, egyoldalú jellem, egyfajta feminista klisé, aki egyfolytában az egyenlőségről papol, ezt fárasztónak és unalmasnak találtam. Nőként sokkal érdekesebb módon is képviselheted az elveidet. Nagyon egydimenziós volt, azt hiszem a tévében sok nőalakot így írnak meg. Ekkor jönnek a színésznők, akik hozzák, amit tudnak, és életet lehelnek a szerepbe. De én úgy látom, hogy sokkal egysíkúbbra írják a nőalakokat, mint a férfiakat.

PREVUE: Mit tett annak érdekében, hogy sokoldalúbb legyen a figura?

TAPPING: Számomra az jelentett kihívást, hogy rábeszéljem az írókat és a producereket, hogy vigyenek egy kis színt bele. Nagyon okos, nagyon erős, de hadd legyen egy kis humorézéke, és hadd tévedjen néha. Hadd mutasson egy kis emberséget, ettől még nem lesz gyengébb.

PREVUE: Úgy gondolja, hogy az erős nőalakokat leegyszerűsítve írják meg?

TAPPING: Szerintem az okos, erős nőalakokat gyakran kötekedőnek (bitchy) írják meg. Szerintem Carter ilyen volt a bevezető részben. Remélem, hogy az elmúlt 5 év folyamán Carter egy sokkal összetettebb jellem lett. Nem kell piros zászlóval jeleznie, hogy ő egy nő. Nincs többé, "én vagyok a csapatban a nő, és nézzétek, mire vagyok képes." A csapat tagja, és nem számít, hogy melyik nem tagja.

PREVUE: Az írók jól reagáltak?

TAPPING: Teljes mértékben. Az első évad végén leültünk, és elbeszélgettünk, és most itt ülünk öt évvel később, és egyszerűen óriásiak voltak. Alaposan körüljárták a szerepet.

PREVUE: Most a Stargate SG-1 hatodik évadját forgatják. Nem fárasztó a tempó?

TAPPING: Televíziózáskor az ember megtanulja beosztani az energiáit. Ez egyfajta malomhoz hasonlít, és ezt most sokkal jobban látom, mint mikor kikerültem a színiiskolából. A legnehezebb megtartani a valóságérzeted, és nem automatikusan csinálni végig mindent. A színpadon ezt nem teheti meg az ember, mert lebukik, de a tévében van új esélyed, a legnehezebb bírni energiával és érezni az egész súlyát.

PREVUE: Érezte úgy valaha, hogy elege van az egészből?

TAPPING: Színészként gondoltam arra ´Ó, istenem, de jó lenne valami mást csinálni,ˇ ugyanakkor a színész azt mondta bennem´Ó, istenem, állandó munkám van!ˇ Végeredményben be akartam fejezni amibe belekezdtem. Ezzel tartozom a rajongóknak és a sorozatnak.

PREVUE: A rajongók Samantha Carter mely tulajdonságaival azonosulnak leginkább?

TAPPING: A nők az erejével és az eszével. Kaptam egy levelet egy anyától, aki elmondta, hogy mindkét lánya nézi a sorozatot, és javultak a jegyeik matekból és természettudományokból. Ez számomra lenyűgöző. Megtisztelő és csodálatos érzés.

PREVUE: Mit talál vonzónak szerepében?

TAPPING: Azt, hogy (Carter) együttérző, halandó lény. Egyik szereplőnk sem tévedhetetlen. Mindannyian hibázunk, ez remek. Nincs "Első direktíva (Mesh: utalás Star Trekre)", nem egy hajón ülünk, mi a jelenkori Földet képviseljük. Szerintem az emberek megbecsülnek azért, mert hibázunk, és beismerjük hibáinkat.

PREVUE: Mi az, ami közös önben és a szerepben?

TAPPING: A hűség. Szeretném azt gondolni, hogy hűséges vagyok.

PREVUE: Volt valami az Stargate-élményben, ami igazán meglepte?

TAPPING: [nevet] Nem hittem volna, hogy eddig életben marad! Lenyűgöz, hogy a mai napig mennyit jelent nekem. Hogy mennyire szükségem van rá. Mindig azt gondoltam, hogy hátat tudok fordítani neki, de nem. Sok energiát kell ölni egy sorozat forgatásába. Sok mindent fel kell adnod, de sok mindent kapsz is. Igazi család alakult ki a Stargate-en, nemcsak a színészekkel, hanem az egész gárdával.

PREVUE: Sok sci-fit olvasott a Stargate előtt?

TAPPING: Olvastam Zecharia Sitchin írásait, aki a "The Twelfth Planet"-et írta. Volt néhány igen érdekes ötlete. Nem olvastam sok sci-fit vagy képregényt. Gyermekkoromban, inkább amolyan "Little House on the Prairie"-lány volt.(Mesh: Utalás egy amerikai western-családsorozatra, Magyar címe nem ismert.)

PREVUE: Most jobban érdekli ez a műfaj?

TAPPING: Persze! Nem lehetsz része egy ilyen műfajnak, anélkül, hogy igazán érdeklődni kezdenél iránta. Semmi kétség, hogy ez a legnagyobb hatású műfaj.

PREVUE: Gondolja, hogy a Stargate sci-fi műfaja sok kaput megnyit az egyedülálló történetek előtt?

TAPPING: Ez teszi annyira izgalmassá! Sosem lehet tudni, hogy hol köt ki az ember. Eljutunk olyan bolygókra, ahol egy ősi földi népcsoport él, így a földet különböző történelni időszakokban látjuk. Korlátlan a lehetőségeink száma, de változatlanul klasszikus történeteket mesélünk el, csak a sci-fi az a műfaj, amely keretében elmondjuk ezeket.

PREVUE: Melyek a kedvenc epizódjai?

TAPPING: A "Solitudes" c. rész, ahol megrekedtem egy gleccserben Rickkel, és nem tudjuk, kijutunk-e. Ez volt az első rész, ahol nemcsak egy síkon mozgott a szereplő. A ´Singularityˇ, ahol láthattuk, mennyire együttérző. Van egy "2010" című rész. Nemrég forgattuk le annak előzményeit, a ´2001ˇ-et. Szeretem az édesapámmal fogatott részeket, azok sokat mutatnak meg a szerepemből. Körülbelül egy tucatnyi olyan rész van, amely közel áll hozzám.

PREVUE: Van tapasztalata a rendezés terén, gondolja, hogy munkába áll majd a kamera mögött is?

TAPPING: Épp egy epizódot írok.

PREVUE: Igazán? Miről szól?

TAPPING: Nos, olyan történetet akarok írni, amely lezár egy pár szálat korábbi epizódok után. Múltbeli cselekedeteinknek a következményeiről akarok írni. Azzal akarok foglalkozni, ahogy Carter Martouf-fal végzett. Megölte őt, amikor ott volt a lehetőség, hogy többet jelentsenek egymás számára, mint barátok. Meg kellett ölnie, és szeretném látni, hogyan dolgozza ezt fel. Szeretném látni, hogy mint katonák, hogyan dolgozzuk fel, hogy meg kell ölnünk embereket. Milyen karmikus következményei vannak ennek? Vannak tudatos következményei? Nem akarok politizálni, de épp egy háború közepén járunk, és hogyan dolgozza fel az ember a gyilkolást?. Hogyan tud így elaludni valaki esténként? Szerintem kell lennei egy pontnak, ahol Carter megkérdőjelezi ezt az egészet, vagy legalább megpróbál választ keresni rá.

PREVUE: Rendezett epizódot?

TAPPING: Próbáltam. Kértem, de nem engedtek. Nagyon szeretnék!

PREVUE: Lát esélyt arra a karreirje folyamán, hogy végül a kamera másik oldalán köt ki?

TAPPING: Természetesen, szerintem ez így lesz. Különösképpen, és ez most nem feminista megjegyzés, hogy nő vagyok. Ebben az iparágban mint nőnek sokkal többet kell felmutatnom, mintsem csak azt, hogy színész vagyok. Úgy gondolom képesnek kell lennem létrehozni projekteket nekem és a barátaimnak, képesnek kell lennem arra, hogy producerkedjek és írjak és rendezzek. Ez azért is így van, mert nem sok lehetőséget kínálnak neked tálcán. Fontos, hogy legyenek más képességeid is.

PREVUE: Meséljen nekünk Richard Dean Andersonról!

TAPPING: Ő a sorozat atyja (e: patriarch). Amikor elkezdtük a forgatást, Richard, Christopher, Michael és én együtt lógtunk a színfalak mögött. A szünetekben Richard mesélt nekünk az utazásairól, a McGyver forgatásáról, mindenféléről. Úgy ültünk ott, mint egy osztály a tanára előtt. Lenyűgözött minket. A második évad alatt is mesélt nekünk, de mi csak fél füllel figyeltünk. A harmadik évadban, megpróbálta kinyitni a száját, mi pedig futottunk, ahogy csak bírtunk. Ez jó vicc lett. Ha azt mondta ´Ez arra emlékeztet, amikor...ˇ és mi szaladtunk, ő meg szaladt utánunk. Ez szerintem sokat mond, mert mi tényleg szeretjük egymást, és családtagokként kezeljük a másikat.

PREVUE: Milyen a légkör a forgatáson?

TAPPING: Mi vagyunk a leglököttebb stáb. Mindenkinek remek humorérzéke van, minden nap jókat nevetünk. Sok a viccelődés. A leggyakoribb az, hogy megpróbáljuk a másikat nevetésre bírni. Ha például egy közelit vesznek rólam, akkor valaki a kamera mögül megpróbál nevetésre bírni az egész jelent alatt! Ez midnennapos eset. Adtam egy interjút a második évad alatta, ahol azt mondtam, hogy nem volt olyan nap, hogy ne nevettem volna vagy hangosan nevettem. Ennyi év múlva is igaz ez

PREVUE: Mivel lehet Richard Dean Andersont megnevettetni?

TAPPING: Szeret nevetni. Igazán az intellektuális humort szereti. Könnyen csőbe lehet húzni, de eszes ember, igazán jól valami intellektuális viccel lehet megnevettteni. Ezzel lehet megnyerni.

PREVUE: Meséljen nekünk Michael Shanksről!

TAPPING: Michael Shanks a csapat komoly tagja. Szeret nevetni, nem erről van szó, de valószínűleg ő a legkomolyabb közülünk. Ő a testvérem minden elképzelhető módon.

PREVUE: Miért mondja ezt?
TAPPING: Mert tényleg egy családot alkotunk. Tudom, bután hangzik, de az egész úgy működik, mint egy család. Van, hogy jól mennek a dolgok, van, hogy rosszabbul, és a család mögötted áll. Michael tényleg olyan, mint egy testvér. Megőrjít, de ölni is tudnék érte.

PREVUE: Ki a nagytestvér?

TAPPING: Richard és Chris Judge is.

PREVUE: Beszéljünk Christopher Judge-ról.

TAPPING: Ő egyike a legkedvesebb embereknek, aki a földön él, és kegyetlen a humorérzéke.Óriási a nevetése! Nagyon jó ember. Egyáltalán nem olyan, mint az általa megformált figura. Vicces és barátságos és mindenen nevet. Ellenkezője mindannak, ami a szereplője. Le tudunk ülni vele komoly dolgokról beszélgetni, de jobbára Chris csak egy lökött! A szó legjobb értelmében.

PREVUE: Amikor komoly intellektuális beszélgetéskbe bonyolódnak, akkor azokban ki vesz részt?

TAPPING: Mindenki. Chris, Michael és különösképpen én. Sokat nevetünk és sokat gondolkodunk. Ez olyan körülbelül, hogy "dolgozz sokat, de élvezd az életet."

PREVUE: Volt már rajongói találkozókon?

TAPPING: Elmentem néhányra. Nagyon lenyűgözőek. És fárasztóak. Az első találkozó után két hétig beteg voltam. Fárasztó, de ugyanakkor lenyűgöző élmény. És olyan jó érzéssel tölti el az embert, mert mindeki olyan nagylelkű velem és a karakteremmel szemben. A rajongóknak egy kész lexikon van a fejükben a sorozatról, ami néha ijesztő, de ugyanakkor ösztönzésként is szolgál.

PREVUE: Az egész véget ér ennek az évadnak a végén. A családtagok más úton járnak majd. Elgondolkodott már ezen?

TAPPING: Ez nehéz kérdés! Christopher Judge és én nemrég beszéltünk arról, milyen lesz, ha ennek vége, és hogyan fogunk megbírkózni ezzel. Barátok vagyunk, együtt megyünk síelni ezen a télen. Életünk és karrierünk nagy részét együtt töltöttük. Más lesz minden. Szerencsére csak a szezon vége után kell ezzel megbírkóznunk.

PREVUE: Mindig kapcsolatba hozzák majd a Stargate-tel. TAPPING: Ijesztő, amikor leforgat az ember egy olyan epizódot, amiről úgy gondolja, nem annyira jó, mint a többi. Azt gonolja, "Hű! Ez örökké a nyakamon marad"

PREVUE: Szerepelne egy másik sorozatban?

PREVUE: Igen, de nem akármilyen sorozatban. Jónak kellene lennie.

Fordította: MeshCímoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK