Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Teryl Rothery interjú a PREVUE magazinban

Színészkedem, mióta az eszemet tudom," állítja Teryl Rothery, aki Dr. Janet Fraisert alakítja a Stargate SG-1 sorozatban. Vancouverben, Kanadában született, Rothery egyke volt, akit nagymamája nevelt és nevezett el. A "Teryl" nevet kapta, mert csinos hangzása volt.
Túl azon, hogy csinos a hangzása, a Teryl Rothery név mostanra egy scifi-sorozatot juttat eszünkbe, a Stargate SG-1-et, amely egy titkos Légierő kommandó, az SG-1 kalandjait követi nyomon, ill. Az ő útjukat a "Csillagkapun" keresztül.

"A harmadik epizódban szerepeltem először," emlékszik vissza Rothery. "Eredetileg Samantha Carter szerepére jelentkeztem. Nem kaptam meg a szerepet, de megkaptam egy tévéfilmbeli szerepet Vancouverben, és forgatás közben hívott fel az ügynököm, hogy elmondja, felajánlották egy orvos szerepét a Stargate-ben. Elmondta, hogy lehet, hogy visszatérő szerep lesz, de azt is tudni kell, hogy ez gyakran nem így történik. Leforgattam azt az epizódot, és utána nem volt megállás abban az évadban és a következőben. Mindkét szezonban körülbelül 13-13 epizódot csináltam. A harmadik szezonban mint állandó szereplőnek ajánlottak egy szerződést. Nagyon jó szerződés, mert 22-ből 15 epizódra garancia van, de más munkát is letudok vállani mellette.

Rothery karrierje kislánykorában kezdődött a szórakoztatóiparban, bár annak idején elég szégyenlős volt. "Mindig szerettem kiöltözni, és szerepeket játszani, de mindezek ellenére szégyenlős voltam, nagyon, nagyon szégyenlős. A nagymamának be kellett iratni egy tánciskolába, hogy le tudjam küzdeni mindezt. Ez nagyon sokat segített."
"18 évesen bekerültem egy zenés vígjátékba, és az iskolai ill. a közösségi színházban is játszottam a középiskola évei alatt. 17 évesen benne voltam egy varietében a CBC-n, és beleszeretttem a kamerába. Szerettem az egész intimitását. Ahelyett, ahogyan a színpadról játszol a nézők felé, most az nézőket vontam magam felé. Ekkor szerettem bele a filmezésbe."
18 évesen, a film szerelmeseként, Rothery azt tervezte, hogy beiratkozik egy főiskolába, és színészetet tanul. "Beiratkoztam. Négy év főiskolára készültem, hogy színészetet tanuljak, amikor bekerültem egy tévéshow-ba Vancouverben és azután megállás nélkül mentem egyik tévéshow-ról a másikba. Mindenki azt mondta, hogy folytassam a munkát, és menjek kicsoportos (színjátszó)órákra. Vancouverben kezdtem órákra járni, és folytattam azokat, amikor Los Angelesbe mentem."

Elszántságát siker koronázta, és elkezdődött tévés karreirje. "Az egyik első munkám a Stingray-en volt. Ezt a The Commish követte ahol volt vagy két sorom. Majd még több The Commish jött, és azután folyamatosan jöttek a szerepek." És pozitív hozzáállása az, ami miatt jól mennek a dolgok. "Sosem gondolom azt, hogy a munka, amit épp befejeztem, az utolsó munkám lett volna. Úgy látom magamat, mint egy szorgos színészt, és ebben az iparban azon szerencsés kevesek közé tartozom, akik abból élnek meg, amit szeretnek csinálni."

Rothery számos tévére írt mozifilmben játszott főszerepet: Race Against Fear, Hunt in Full Cry Rosanna Arquette-tel, Dead Man˙s Gun John Ritterrel, Badge of Betrayal Michele Greene-nel, Deceived By Trust Stephanie Kramerrel, és a Tailhook Gail O˙Grady-vel és Hal Holbrookkal, amely a valós Tailhook botrányon alapult. Televíziós vendégszereplései között a Traders, a Viper, a The X-Files, a The Commish, több The Outer Limits, és a FOX sikeres Profit c. Sorozatának epizódjai szerepelnek. Számos mozifilmben is játszott: Warriors of Virtue, Magic in the Water Mark Harmonnal, Mastermind Patrick Stewarttal, és Andre Keith Carradine-nal. Legutóbb David Bowie-val játszott az Exhuming Mr. Rice-ban, amelyet a Cannes-i Filmfesztiválon mutattak be 2002 májusában.
Rothery nagyra tartja szerepét az Stargate SG-1-ben. "Ez egy nagyon karakterközpontú sorozat és igazán jól megírt jellemek vannak benne. Janet egyike volt azoknak a szereplőknek, aki legutoljára kerekedett ki, mert nem központi figura, de nagyon jó munkát végeztek rajta, és nyilvánvalóvá tették a nézők számára, hogy a Stargate csapat tagja. Az 5. évadban jól kirajzolódik a közte és a csapat között kialakult barátság."

Érdekes módon Fraiser képernyőn látott jelleme elüt Rothery valós jellemétől. "Egyáltalán nem vagyok olyan, mint Fraiser. Ő nagyon higgadt és visszafogott. Én buggyant vagyok! Tele vagyok energiával! Nálam nincs megállás. Megpróbálok lelassulni" egy kis jógával, de végül tőlem hangos a csoport. Mindig csinálok valamit, görkorcsolyázom, táncórákat veszek."
A különbségek ellenére egy kicsi átsugárzik Rotheryből Fraiserbe. "Nekem személy szerint azzal kell megküzdenem, hogy ne üssenek át az érzelmeim amikor drámai helyzetbe kerülök. Emlékeztetnem kell magam arra, hogy Fraiser orvos, és valamennyire kívülállónak kell maradnia. Úgy hiszem, hogy ha valami átment belőlem a szerepbe, akkor az az együttérzés."
A speciális effektekkel megtüzdelt Stargate-en játszani kihívást jelent Rothery számára, egy olyan kihívást, amit élvez is. "Néha odaraknak eléd egy lámpát, vagy egy ragasztószalag-csíkot, hogy tudd, hová kell nézned, és mutatnak is egy rajzot, de ez is része a mókának. Tettetned kell: ez olyasmi, amit gyermekkorunkban mind teszünk, de felnőttkorunkban elveszítünk."
Pozitív gondolatai csodás jövőt biztosítanak Rothery számára. Most a Stargate SG-1 utolsó évada következik.
"Szeretném, ha jól végződnének a dolgok. Úgy hiszem, van néhány nagyobb cselekményszál, amelyet le kell zárni, és néhány szál, ahol többet tudhatunk meg a karakterekről. Izgat, hogy mi lesz az utolsó évben, és elszomorít, hogy vége lesz az egésznek."
Bár a sorozatnak vége lesz, rajongói nem fogják elfelejteni.
"Megtiszteltetés lesz számomra, ha emlékeznek majd rám ezért a szerepért."

Rothery rajongói reménykedhetnek, hogy visszatér a Jeremiah sci-fisorozatban. "Vendégszereplő voltam a Jeremiah-n. A bevezető részben szerepeltem. Egy emlékképben Luke Perry édesanyját alakítottam, amikor még kisfiú volt. Nem zárták ezt le, lehet, hogy visszatér ez a szereplő. Az is egy olyan sorozat, ahová remélem, hogy visszahívnak."

Rothery odafigyel a rajongóira, és elmegy a találkozókra. "Megpróbálok minél többre elmenni, mert ez szép módja annak, hogy köszönetet mondjak a rajongóknak. Háromszor voltam Angliában, Új-Zélandon, Ausztráliában is egy párszor. Remek volt." Rothery szeretné, ha a lelkes rajongók tudnák, hogy nincs nagy esély a Stargate családon belüli románcra.
"A rajongók mindig össze akarnak hozni valakivel. Az angolok mindig Dr. Daniel Jacksonnal akarnak látni, egy másik csoport Jack O'Neill-lel akar összehozni. Nem állhatnám, ha a csapaton belül lenne valamféle románc. Ha valami tényleg lenne, akkor jobb lenne, ha olyasvalakivel, aki nem a bázison van."

Terylt örömmel tölti el, hogy a románc nem hiányzik életéből. "Már négy éve vagyunk együtt. Van egy kiskutyánk (cockatoo???), a neve Bodie." Szerencséjére a kutyát magáva viheti a forgatásra. "Kutyabarát a stáb, mindenki magával viszi a forgatásra a kutyáját. A producerünknek két labradorja van, Don Davisnek meg egy fekete labradorja. Rick sofőrje, Dixie vigyáz a kutyákra. Ahová csak megy, a kutyák követik."

Fordította: MeshCímoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK