Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK


A mindentudó ezermester
TVR7 1999/37. Szeptember 13.
Írta: Szilágyi G. Gábor

A színészmesterség elsajátításának legfontosabb eleme a tanulás, a sokoldalú képzés állítja Richard Dean Anderson. Nagyon sok minden van, aminek látszólag semmi köze a színészethez. Mint a biológia, a gazdaságtan vagy a matematika. Sohasem lehet azonban tudni, mikor nyílik lehetősége az embernek eljátszani olyan figurát, mint MacGyver, és akkor nagy segítségére van ez a tudás. Ez segít abban is, hogy el tudjon szakadni a megszokott klisétől.

Való igaz, MacGyvert nehéz lenne beskatulyázni. Hiszen mit kezdjen az ember olyan fickóval, aki napjaink (és a televízió) erőszakos világában gyűlöl mindenféle fegyvert, és a konfliktus erőszakmentes megoldására törekszik. Mindebből egyenesen következik, hogy a fegyver és az ökle helyett az eszét használja. A muníciója kifogyhatatlan, nincs olyan képtelen ötlet, amit meg ne valósítana. Ha szükség úgy hozza, a fából is képes vaskarikát csinálni. Az sem elhanyagolható tényező, hogy a szemléltetés módja és hatásfoka vetekszik a legendás Öveges professzoréval.

A TV2 műsorán futó MacGyver egyike a legsikeresebb sorozatoknak. Ügyes ötvözete a bűnügyi, kém- és akciófilm műfajának. Hét évadon keresztül, 1985 és 1992 között szerepelt a legnézettebb műsorok között, de szerte a világban nagy sikert aratott. Hatalmas rajongótábora még a folytatást is kikényszerítette, a sorozat leállítása után Richard Dean Anderson két egész estét betöltő tévéfilmben játszhatta el újra a kedvelt rokonszenves figurát.

Ha MacGyvert nem lehet beskatulyázni, Andersont annál inkább. Személye ugyanis valósággal egybeforrt a figurával. Neki köszönheti sikerét, népszerűségét. A béklyóból nehéz volt kitörnie. Elmondása szerint nagyon hiányzik neki, mert a szerep a szívéhez nőtt, emellett rettentően élvezte a forgatást. Sok munka volt benne, teljesen a rabja lett. A természetéből fakadóan MacGyver-Anderson minden veszélyes jelenetet maga csinált. Ennek következménye két térdműtét, négy ujjtörés, egy kiugrott váll, két agyrázkódás, valamint hátoperáció és orrtörés volt. Igaz, ez utóbbit hokimeccsen szedte össze. Az orrával még egy háromtonnás gyilkos bálna is közelebbi kapcsolatba került, amikor a kaliforniai delfinshow-ban dolgozott, és elhibázta az egyik mozdulatot.

Bár a figurával való végleges szakítás a szívét is összetörte, mégis úgy gondolja, hogy a váltás szükségszerű volt. Hét esztendő után ideje volt továbblépni. Különben is, a karakter tovább él, mert személyiségének részévé vált, sokat merít belőle minden új szerep megformálásakor. Azóta több ideje jut a filmezésre is, számos tévéfilmben (Az áruláson túl, Ég a ház, Vírus a 66-os járaton, Egy gyilkos szemével) bizonyította sokoldalúságát. Legújabb sikere a TV3-on látható Csillagkapu című sci-fi sorozat.Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK