Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK


Richard Dean Anderson - 16 évesen majdnem meghalt
Rennbahn (POP) Express 1988. augusztus
Georg Kindel írása

Jégkorongozó akart lenni, de játék közben majdnem elvesztette a karját, és a filmet választotta: Richard Dean Anderson

EGY VALÓDI KALAND

Jéghidegen, agresszívan és veszélyt keresve így jéghokizott Richard Dean Anderson (akit a barátai Rickynek hívtak) a középiskolában. Egyike volt a csapat legjobbjainak, és mindig profi karrierről álmodozott egészen addig a napig, mikor is egy meccsen teljes sebességgel összeütközött az ellenfél egyik játékosával. A jobb karja épphogy csak pár szálon lógott a testén, amikor a legközelebbi kórházba száguldott vele a mentő. Az orvosok röviddel később megállapították, hogy a könyöke 16 darabra tört. A komplikált törés miatt nagy volt az embóliaveszély, ami halálos kimenetelű is lehetett volna. Az ötórás operáció ugyan megmentette a karját, azonban a kórházban töltött négy hónap után világossá vált, hogy a jéghoki-sztárságról szőtt álmoknak ezzel egyszer és mindenkorra lőttek. Az atletikus alkatú fiú (egy jazz-basszista és egy festőnő gyermeke) érezte, hogy számára így csak egy pálya marad: színész akart lenni! A 38 éves színész ma az amerikai tv-sorozatok egyik legkeresettebb sztárja.

Mégis: egészen addig, míg MacGyver nem lett, aki a leglehetetlenebb helyzetből is fegyver nélkül, ám szenzációs technikával vágja ki magát, Richard Dean Anderson egyik napról a másikra élt... Már 17 évesen elköltözött otthonról, barátaival végigstoppozta az országot, potyautas volt számtalan tehervonaton és részt vett egy 10000 kilométeres maratoni kerékpártúrán Minnesotától Alaszkáig majd ismét vissza úgy, hogy eközben 33 napig teljesen egyedül volt. Richard, aki Minneapolisban született és nőtt fel a húszas éveiben a legkülönbözőbb munkákkal tartotta fenn magát: Los Angelesbe ment, ahol többek között volt utcai zenész sőt zsonglőr is, árut fehérneműt egy broadway-i üzletben, hogy pár dollárt keressen. Mindemellett színészetet tanult, először a St. Cloud State College-ben később az ohiói egyetemen. Az első időkben csak kis szerepekhez jutott harmadrangú színházakban, mígnem 1976-ban eljátszhatta dr. Jeff Webber szerepét a General Hospital című sorozatban. Ezzel kezdődött a tévés karrierje! Egy másik, a kora esti órákban sugárzott sorozatban, az Emerald Point N.A.S-ban Richard partnernője egy fiatal szexi színésznő volt, Sela Ward, aki ebben a sorozatban Richard húgát játszotta. Ricky már az első forgatási napon beleszeretett Selába, és a rövid flörtből tartós kapcsolat lett. Ma együtt élnek Hollywood nyugati részében.

1985-ben kezdődtek a MacGyver forgatási munkái és Richard még most is napi 16 órát dolgozik a kaliforniai és a brit kolumbiai helyszíneken. A magánéletben Ricky is MacGyverhez hasonlóan elutasít mindenféle erőszakot, a veszélyt viszont szereti. Nemcsak arról van szó, hogy nagyon sok veszélyes részt dublőr nélkül, saját maga játszik, de szabadidejében is állandóan kockára teszi az életét. Hobbijai ugyanis a következők: ejtőernyőzés, autóversenyzés és ... jéghoki! Sérülése ellenére megalakította a Hollywood Celebrities All Star nevű csapatot, amelyben csupa filmsztár játszik (pl. Michael J. Fox) és akikkel rendszeresen rendeznek jótékonysági meccseket. Ezenkívül Richardot a calgary téli olimpiára kinevezték az amerikai jégkorongcsapat tiszteletbeli kapitányává! Ezzel beteljesedett gyerekkori álma legalábbis rövid időre profi lett belőle a jégen...Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK