Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK


Bicska Mac
Szilágyi G. Gábor írása
TVR7 1999. április 12.


A lobogó sötétszőke hajú, barna szemű fiatalember különbözik az akciósorozatok megszokott hőseitől. Természetesen ugyanolyan rokonszenves és bátor, mint sorstársai és ugyanúgy kész vállalni a veszélyt, hogy segítsen a rászorulókon. De nincs emberfeletti ereje, sem különös képessége. A bajban csak a fantáziájára, az ügyességére és a svájci bicskájára hagyatkozhat. Az eredmény így sem lehet kétséges. A fiatalembert MacGyvernek hívják, a barátai egyszerűen csak Macnek szólítják.

Új sorozatot akart indítani az ABC tévétársaság 1984-ben. A terv készen állt már, csak a főszereplőt kellett megkeresni. A producerek azt szerették volna, ha az illető nem olyan izompacsirta, mint Arnold Schwarzenegger, nem pofozógép, mint Chuck Norris és nem olyan kemény, mint Sylvester Stallone. A véletlen Richard Dean Andersont sodorta az útjukba.

Richard Dean teljesen hétköznapi szerelésben, bőrdzsekiben, farmerban és bakancsban jelent meg a meghallgatáson. Szöveget kellett felolvasnia. "Akkor megkérdeztem, nem zavarja-e őket, ha felteszem a szemüvegem - meséli Anderson. - Feltettem, és azt hiszem, ez volt az a pillanat, amikor a szerep a zsebemben volt. Tetszett nekik, hogy önmagamat adtam." A bizottságot megfogta ez a természetes viselkedés, az ember, a színész és az akcióhős sajátos keveréke, amellyel annyira egyedivé tudta tenni MacGyver figuráját.

Anderson egyébként legendásan rövidlátó. "Az az igazság, hogy meglehetősen homályosan látom a világot" - árulja el titkát. A kontaktlencsét ritkán hordja, egyszerűen nem tudja elviselni, mert irritálja a szemét. Csak akkor használja, amikor jéghokizik vagy veszélyes jelenetet forgat. Egyébként sportos előéletének és kalandvágyának köszönhetően egyetlen jelenetben sem engedte, hogy dublőr helyettesítse. Ennek következtében számos kisebb-nagyobb sérülést szenvedett.

MacGyver 1985-ben mutatkozott be a közönségnek, amely az első résztől kezdve szívébe zárta a rokonszenves hőst. Mindannyiunk kedvence 1950. március 23-án született a Minnesota állambeli Mission Cityben. Szülei, James és Ellen a régies hangzású skót Angus keresztnevet adták neki, amelyet azonban felnőttkorában nem használt. A kisfiú tízéves volt, amikor apja és nagyanyja autóbalesetben életét vesztette. Egy évvel később a rajongásig szeretett nagyapja hagyta el a családot. 

Ekkor érte MacGyvert a későbbi életét is meghatározó tragikus élmény: a barátját halálra sebezte a véletlenül elsülő pisztoly. Ennek hatására ma is gyűlöli a fegyvereket és a konfliktusok erőszak - főleg lőfegyver - nélküli megoldását hirdeti. Tizenkilenc éves volt, amikor az édesanyját is elveszítette. Egyedül maradva mindent felszámolt, ami a szülői házhoz kötötte. Még a főiskolának és a bartánőjének is hátat fordított. Munkát, megélhetést keresve járta az országot. Ekkor szedte föl azt a rengeteg tudást és ismeretet, amelynek oly nagy hasznát vette később. Képességeit a korábbi titkos ügynök Pete Thorton is felfedezte és állandó, izgalmas munkát kínált neki a Phoenix Alapítványnál.

MacGyver karaktere nemcsak ettől a jól felépített előélettől lett ennyire vonzó. A népszerűségében döntő fontosságúnak bizonyult, hogy MacGyver gondolkodását, viselkedését át meg átszövi Richard Dean Anderson személyiségének varázsa. Az összhang kilakulásában alighanem szerepe volt annak is, hogy Mac ugyancsak Minnesotából származik. Ezer és ezer szál köti a szülőföldjéhez, akárcsak megformálóját.

A sorozat hét évadot ért meg, és számos televíziós díjat kapott. 1985 és 1992 között összesen százharminckilenc epizódot forgattak. A felvételek nagy része a Paramount stúdió Los Angeles-i műtermében valamint a vancouveri Bridge stúdióban készült.

A népszerű sorozat néhány esztendeig tiltó listán volt nálunk. MacGyver ugyanis igen gyakran keveredett kémügybe, és az ellenfelei a KGB vagy más kelet-európai titkosszolgálatok tagjai közül kerültek ki. Talán mondani sem kell, kik húzták a rövidebbet. Tizenegy esztendőt kellett várnunk, hogy az ezermester kalandhős a magyar televízió képernyőjén is feltűnjön. Igaz, a hazai rajongótábor eddig csak ötvenkét kalandját láthatta, a többi még várat magára. Remélhetőleg most, az újabb nekirugaszkodásra már mindegyik eljut hozzánk. Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK