Abydos Gate Abydos Gate Abydos Gate
Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK

Interview with Amanda Tapping - Sense and Sensibility
Amanda Tapping - Értelem és érzelem
TVZONE #111.
Írta: Steve Eramo

Samantha Carternek, mint tudósnak és kapitánynak a légierőnél néha nehéz dolga van. Tagja az első kilenc titkos katonai egységnek (SG) akik egy kapun, a Csillagkapun keresztül fedezik fel az univerzumot, így állandóan szembekerül saját értékrendjével. Ez a kihívó kettősség vonzza Amanda Tappinget

Sam nagyon erős, ügyes karakter, aki a munkájára koncentrál így szinte nincs is élete a kapun túl, s ebben néha hasonlít rám, viccel a színésznő. A karakter az elmúlt két szezonban gyönyörűen kinyílt, melegszívűbb lett, közvetlenebb. Mondtam az íróknak, hogy fontos, hogy legyen humorérzéke, így most azt fejlesztik.

Szerintem a szerepem sokat fejlődött a többi csapattaghoz való kapcsolatában is. A csapat most jobban összetart, és ebből Sam is profitált. Mindig azon dolgozom, hogy érdekes maradjon az én számomra is.

Hiába dolgozott sokat a színpadon és filmekben is, Tapping nem nagyon bízott, hogy megkapja a szerepet. Torontóban vettek fel videóra, emlékszik, igazán azt gondoltam, hogy ezt a csodálatos női szerepet amerikai (USA-beli) színésznő kapja meg. Olyan volt, hogy azt gondoltam, bármi is lesz, jó lesz, hiszen, bár tetszett a szerep, nem is gondoltam, hogy az enyém lesz.

Nagy meglepetésemre kiderült, hogy a finisbe választottak, így elküldtem a producereknek a demo-szalagomat, amelyen szerintem a legjobb munkáim voltak. Aztán Los Angelesbe mentem a kiválasztott hárommal, és életem legjobb meghallgatása következett. A színpadon voltunk, előttünk a stúdió fejesei. Richard Dean Andersonnal olvastam, szuper volt. Végezetül azt mondtam a szereposztó rendezőnek. Tudod, akármi is lesz, nekem jó. Otthon azt kérdezte az ügynököm: Na hogy ment, mit gondolsz? Azt válaszoltam: Nem érdekel, de nagyon jól éreztem magam.

A várakozás

Aztán jött a várakozás, ami végeláthatatlannak tűnt. Végül ketten maradtunk, és megint meghallgattak. De sokáig nem szóltak vissza, és kezdtem azt gondolni Nekem kell ez a munka aztán Felejtsd el, menj tovább! Nem kell ez az idétlen szerep. De 20 perc múlva: Akarom a szerepet! Azt hiszem, szegény férjem már azt gondolta, megőrültem, nevet Tapping. Körülbelül két héttel a filmezés megkezdése előtt kaptam a telefont, hogy csomagoljak, Vancouverbe költözöm. Emlékszem, mikor megmondtam a férjemnek, ő olyan boldog volt, hogy a nyakamba ugrott, míg én csak álltam, mert ennyi kétség után nem hittem el, hogy enyém a szerep.


A bevezető filmben Samet azért hívják segítségül, hogy elpusztítsák a Goauldok kapuját.Az első részben nem nagyon tetszett a szerepem meséli. Nem utáltam, de untam a feminista szöveget, nem akartam mindig mérges lenni. Teljes, jól megformált karakter kellett nekem, egy melegszívű nő, akire bárki főleg a fiatal lányok fel tudnak nézni, és azt gondoltam: Igen, azonosulni tudok vele. Samnek még sokat kell dolgoznia ezen. Több személyes elemet kell bemutatnunk róla, talán a jövőben így is lesz, de most Sam fejlődik és egyre érdekesebb lesz."

Tudományos problémák

Családias hangulat van a sorozatban. Hammond tábornok szinte nagybácsija Samnek, hisz az apjával jól ismerik egymást, de a tábornok úgy általában is apaszerű figura magyarázza Tapping. Daniel és Sam testvéreknek felelnek meg, Jack pedig, hát tudom, hogy furcsán hangzik, de inkább olyan, mint egy idősebb unokatestvér, akit Sam csodál és egy kicsit tetszik is neki, de én nem lovallnám bele magam. Nem akarom, hogy a nézők azt gondolják, szeretők vagy ilyesmik, mert ez nem fog megtörténni, legalábbis én nem tudok róla. De a forgatókönyveket nem én írom, szóval, ki tudja?

O'Neill csapatának negyedik tagja Tealc, egy Jaffaőr, aki fellázad és az SG-1-gyel visszatér a Földre. Nagyon érdekes a kapcsolat kettejük közt, de az írók még nem derítették ezt fel eléggé. Tealc Samnek családtag, bármit megtenne érte. Remélem, a 3. szezonban többet láthatunk majd a barátságukból.

Élvezek munkába jönni, olyan ez, mint egy nagy család. Sokat nevetünk, főleg a nap végén, mikor a közeliekre (close-up) kerül sor, mert mindenki azon igyekszik, hogy megnevettessen engem, ami mindig sikerül is.

Kedvenc jelenetek

Amikor Carter először találkozik O'Neill-lel, megpróbálja bebizonyítani, milyen szívós, és elmondja neki, hogy 200 órát repült ellenséges légtérben az Öböl-háborúban. Ennél azonban sokkal veszélyesebb kalandokban lesz része. Az egyik kedvencem az első szezonbeli Solitudes (A jég foglyai), amiben Jack és Sam egy gleccserben rekednek. Sam kimutatja lojalitását Jack iránt, és minden fizikai és szellemi erejét latba veti, de ugyanakkor nagyon fél is. Érdekes volt ezt eljátszani. A második szezonban szerettem az In the Line of Duty-t (Vadászat) Egészen különös történik a karakteremmel: egy Goauld szállja meg. A Secrets-ben (Titkok) Sam apját ismerhetjük meg, aki nagyon befolyásolta az életét.

Érdekes történetek, jó effektusok és tehetséges színészek segítettek abban, hogy a Stargate SG-1-ből sikertörténet lehessen. Tapping hízelgőnek érzi a sok pozitív reagálást, amit karaktere kapott a nézőktől. Sok levelet kapok nőktől és kisfiúktól is, és a nők levelei elég meglepők, mert leírják, mennyire tetszik nekik ez a hős női szereplő, és szerintem ez nagyszerű. Kapok leveleket Európából és a Brit szigetekről is, és kezdek férfiaktól is leveleket kapni, aminek örülök. A rajongók reakciója csodálatos, és örömmel tölt el, hogy tetszik, amit csinálok.

Az elfoglalt Tapping

Bár a harmadik szezon nemsokára kezdődik, Tapping forgatókönyvet ír és egy komédiashow-n gondolkodik. Fontosnak tartja azonban, hogy a munkája értelmileg és érzelmileg is stimuláló legyen. Nagyon szerencsés vagyok, hogy bár magas és szőke vagyok, távol maradtam a sablonos szexis szerepektől, amik azonban mostanában kezdenek eltűnni. Mindig intelligens nőket alakítottam, akik mégis szexisek voltak. Ha ezt a 40-es éveimben is folytathatom és remélem, addigra már végképp megváltozik a nőkről alkotott kép akkor elégedett leszek. mondja Amanda.Címoldal Fórum Vendégkönyv Hírek Letöltés Kérdőív E-mail Frissítések Linkek GYIK